Lekari savetuju: Ne udržavajte se od kijanja, može biti opasno

Svako uzdržavanje od kijanja može da uzrokuje ozbiljnu povredu grla, navodi se u lekarskim nalazima bolnice Najnsvil u škotskom gradu Dandi.
Lekari savetuju: Ne udržavajte se od kijanja, može biti opasno
Foto: Pixabay
Ovi nalazi su objavljeni u naučnom žurnalu BMJ, piše Gardijan.
Lekari savetuju da se ljudi ne uzdržavaju od kijanja jer je muškarac star 30 godina, pokušavajući da se uzdrži od kijanja, od silnog napora probušio sopstvenu traheju - cilindrični organ od hrskavice koji omogućava transport udahnutog vazduha od larinksa do bronhija.
Naglašava se da takva oštećenja, nastala sprečavanjem kijanja, mogu da budu opasna po život jer mogu da dovedu do gušenja, a u retkim slučajevima i do pucanja moždanih kapilara i krvarenja.
 
Navodi se da takve povrede nisu česte, ali da se mogu desiti, pogotovo kada se kijanje zadržava u nekoliko uzastopnih navrata.
 
Lekari bolnice Najnsvil savetuju da se kija nesmetano i bez uzdržavanja jer je to prirodan način da telo izbaci iritante iz nazalnih kanala. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.