Šta je korisno za snižavanje holesterola?

Holesterol i trigliceridi predstavljaju masnoće u krvi. Oni se laboratorijskim analizama utvrđuju kao lipidni status.
Šta je korisno za snižavanje holesterola?
Foto: Pixabay
O tome zašto je važno regulisati poremećaj masnoća u krvi i šta doprinosi prevenciji štetnog delovanja povišenih masnoća, razgovarali smo sa doktorkom Jaroslavom Hovan Somborac.
 
Koja je razlika između holesterola i triglicerida?
 
Trigliceridi su masti koje najviše unosimo putem životinjskih i biljnih masti iz hrane. Naše telo ih stvara kod preteranog unosa ugljenih hidrata (šećer, hleb, peciva, kolači od belog brašna, krompir, grickalice, majonez, maslac, gazirana pića, alkohol).
 
Holesterol je materija slična vosku. Najveći deo holesterola nastaje u jetri, u manjoj količini u sluznici creva i nadbubrežnim žlezdama. Nema ga u biljkama, u manjoj količini se unosi hranom životinjskog porekla, a konzumiranje jaja čak utiče na smanjenje stvaranja holesterola u jetri. 
Koja je uloga masnoća u našem organizmu?
 
Trigliceridi cirkulišu kroz krvotok i neophodni su za normalno funkcionisanje svake ćelije u organizmu.
 
Glavna uloga im je obezbeđivanje energije koju telo troši tokom dana. Masne kiseline iz triglicerida učestvuju u stvaranju svih naših ćelija, posebno onih koje sadrže puno masnoća, kao što je na primer mozak.
 
Holesterol nije klasična mast. Dobro su poznati HDL i LDL holesterol - HDL kao "dobar", a LDL kao "loš". Zbog toga je važno da LDL holestrol bude što niži, a HDL holestrol što viši.
 
Holesterol je potreban za normalno funkcionisanje svake ćelije. Ima i uloge u sintezi žučnih kiselina (žuči) u jetri neophodnih za varenje masnoća, sintezi hormona u kori nadbubrega i polnim žlezdama, kao i u transportu vitamina A, D, E i K. HDL holesterol ima i zaštitnu ulogu, on vraća višak LDL holesterola nazad u jetru na "preradu".
Zašto je važno regulisati poremećaj masnoća u krvi?
 
Holesterol je sličan vosku i tako se i ponaša. Visok LDL holesterol postaje štetan tek kada je oštećen - oksidisan. Tada se on lepi za krvne sudove i izaziva njihovo sužavanje, pa čak i začepljenje. Stres utiče na povećanje slobodnih radikala koji zatim oštećuju LDL holesterol. 
 
Trigliceridi, odnosno masti se talože u potkožnom masnom tkivu, ali i oko svih organa u našem telu. Ako se unose u većoj količini masnom hranom, izazivaju gojenje i otežavaju rad svih naših organa. Oni mogu biti povišeni i kod šećerne bolesti.
 
Da li trigliceridi utiču na zakrečavanje krvnih sudova?
 
Trigliceridi - masnoće koje unosimo hranom nemaju direktan uticaj na zakrečavanje krvnih sudova ali visoki trigliceridi utiču na porast LDL holesterola i smanjenje HDL holesterola, pa na taj način posredno imaju štetno delovanje na cirkulaciju.
 
Visoki trigliceridi i visok nivo holesterola u krvi povećavaju rizik za mnoge bolesti, kao što su ateroskleroza i sve njene posledice (povišen pritisak, loša cirkulacija), srčani udar, moždani udar, gojaznost, proširene vene, pankreatitis, masna jetra, dijabetes...
 
Šta preporučujete za prevenciju štetnog delovanja povišenih masnoća?
 
Naravno, umerena ishrana, sa smanjenim unosom masnoća je od presudnog značaja. Takođe je neophodna i redovna fizička aktivnost. Međutim, u današnje vreme to nije uvek izvodljivo i moramo sebi da pomognemo.
 
 
Antioksidansi preveniraju oksidaciju - oštećenje LDL holesterola. Oni sprečavaju razvoj ateroskleroze, snižavaju LDL holesterol i trigliceride, podstiču stvaranje HDL holesterola, regulišu metabolizam masti, šećera i belančevina. 
 
Organic Acai juice, čiji je glavni sastojak acai voće iz Amazonije, izuzetno je jak antioksidans. 
 
Mnogobrojna iskustva su pokazala da se promene lipidnog statusa beleže već posle mesec dana konzumacije Organic Acai sirupa. Utiče na smanjenje triglicerida i LDL (lošeg) holesterola, na povećanje nivoa HDL (dobrog) holesterola, na smanjenje ukupnog nivoa holesterola. 
 
Pokazao se veoma korisnim kod mnogih poremećaja koji su povezani sa stresom, koji utiče na promet masnoća i šećera, kao i kod kardiovaskularnih problema, ateroskleroze, proširenih vena.
 
 
Cholestone tablete se u krvnim sudovima ponašaju kao "odžačar".
 
Kombinacija antioksidanasa, vlakana, omega 3 i omega 6 masnih kiselina, Cholestone reguliše povećano stvaranje HDL holesterola u jetri, deluje na upijanje masti u crevima i snižavanje povišenog LDL holesterola i triglicerida.
 
Čisti krvne sudove i jetru od masti, koristan je u prevenciji angine pektoris, srčanog udara, moždanog udara, ateroskleroze posle 35. godine života, gojaznosti i utiče na snižavanje krvnog pritiska.
 
Liver Aid je dodatak ishrani posebno dizajniran za zaštitu jetre. Njegovi sastojci (aminokiseline, ekstrakt šarenog čkalja i antioksidansi) utiču na povećanje HDL, a na smanjenje LDL holesterola u krvi, na poboljšanje sposobnosti samodetoksikacije i regeneracije jetre, štite od štetnih posledica alkohola i drugih otrova, ublažavaju simptome masne jetre i ciroze, pospešuju lučenje insulina i enzima... 
 
U današnje vreme, zbog načina života i ishrane, Liver Aid se može preporučiti svakoj odrasloj osobi, posebno u zimskom periodu. Posebno je koristan dodatak ishrani kod visokih masnoća u krvi, kod masne jetre, za osobe koje uzimaju lekove koji oštećuju jetru...
 
 
Poznato je da dijetetska vlakna i fitosteroli snižavaju masnoće u krvi. Nažalost, ne unosimo ih u potrebnoj količini, zbog čega se i javlja veliki broj problema sa povišenim masnoćama, gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima... 
 
Calivita ima nekoliko dodataka ishrani koji sadrže dijetetska vlakna (Pure Inulin, Nopalin i Pure Yucca) i fitosterole (Soya lecithin).
 
Informacije o svim proizvodima Calivite možete pronaći OVDE, a savete lekara možete dobiti u njihovom savetovalištu.
 
Celu emisiju "Medikus" Radija 021 možete poslušati i na ovom mestu.
 

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.