Kada unesete jelku u dom kijate i peku vas oči? Verovatno patite od "sindroma praznične jelke"

Za velike ljubitelje praznika prava božićna jelka je neizostavni deo enterijera svakog doma.
Kada unesete jelku u dom kijate i peku vas oči? Verovatno patite od "sindroma praznične jelke"
Foto: Pixabay
Međutim, ono što mnogi mogu da primate jeste pojava iznenadne kijavice i kašlja, što može da znači da patite od sindroma "božićne jelke" - izraz koji se koristi za opisivanje alergijskih reakcija ili respiratornih problema koje neki ljudi doživljavaju u blizini drveća iz prirode, kao što je jelka.
 
Kako prenosi B92, prema dr Šah, postoji pet razloga zbog kojih se u ovo vreme može javiti sezonska alergija.
Prašnjavi ukrasi
 
Ukrasi skupljaju prašinu 11 meseci, pa mogu biti okidač za pojavu alergije. 
 
Doktorka savetuje da ukrase obrišete vlažnom krpom pre nego što ih unesete u svoj dom, kao i da ih odložite u hermetički zatvorene kutije ili vakumirane kese.
Grinje
 
Sa prašinom dolaze i grinje. To su sićušna, bezopasna stvorenja, ali njihove otpadne čestice sadrže proteine koji mogu izazvati alergijske reakcije kod nekih ljudi. 
 
Uobičajene reakcije uključuju kijanje, curenje ili začepljenje nosa, svrab ili suzenje očiju, kašalj ili osip na koži.
 
Plesan
 
Još jedan alergen koji vreba u vreme Božića je plesan koja može izazvati alergijske reakcije.
"Plesan može biti prisutna na Božićnoj jelki, posebno na boru i smreki. Stabla se uzgajaju na otvorenom gde mogu pokupiti 'spore' plesni iz okoline, posebno u vlažnim područjima", objasnila je dr Šah
 
Ako se u vreme praznika borite sa simptomima alergije, pokušajte da u svoj dom unesete veštačku jelku koja će zasigurno sprečiti razvoj bilo kakve alergije.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Sve manje obolelih od gripa

U Srbiji je od 29. aprila do 5. maja prijavljeno 3.218 slučajeva oboljenja sličnih gripu, saopštio je Institut za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut".

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.