Novi Zeland odustao od potpune zabrane pušenja

Novi Zeland ukida prvi svetski zakon koji zabranjuje prodaju duvana za buduće generacije, saopštila je vlada.
Novi Zeland odustao od potpune zabrane pušenja
Foto: Pixabay
Nova pravila trebalo je da stupe na snagu od jula. 
 
Reč je o najstrožem zakonu protiv duvana na svetu kojim bi se zabranila prodaja svima rođenim nakon 1. januara 2009, smanjio bi se sadržaj nikotina u duvanskim proizvodima i broj prodavaca duvana za više od 90 odsto.
Nova koaliciona vlada izabrana u oktobru potvrdila je da će u utorak ukinuti taj zakon po hitnom postupku, što će joj omogućiti da zaobiđe javnu raspravu, u skladu s prethodno najavljenim planovima.
 
Pomoćnik ministra zdravstva Kejsi Kostelo rekao je da je koaliciona vlada predana smanjenju pušenja, ali je preduzela drugačiji regulatorni pristup kako bi obeshrabrila tu naviku i smanjila štetu koju uzrokuje. 
"Uskoro ću doneti paket mera za povećanje dostupnih alata za pomoć ljudima pri prestanku pušenja", rekao je Kostelo.
 
Odluka o ukidanju zakona kosi se s čvrstim dokazima istraživanja, zanemaruje mere koje snažno podržavaju maorske vođe i očuvaće nejednakost u zdravlju, rekla je naučnica sa Univerziteta Otago Dženet Hek. 
 
"Klinička ispitivanja velikih razmera i studije modelovanja pokazuju da bi zakonodavstvo brzo povećalo stope prestanka pušenja među pušačima i znatno otežalo mladima da počnu da puše", rekla je Hek, deo grupe koja istražuje načine smanjenja pušenja.
  • Sasa

    29.02.2024 11:48
    Eeeeeeeee Vule
    @Vule, zabrana pusenja nije samo u cilju spasavanja pusaca od zavisnosti, primarno je borba protiv pasivnog pusenja velike vecine, a koja ima ozbiljne i dokazane posledice. Stoga su imperativ zabrane ovakve vrste. Pusaci unistavaju zivote drugih. Moguce ih je ograniciti na nekim delovima javnih povrsina ili u kaficima, ali svoje ukucane i njihove zivote uopste ne postuju.
    Ljudi se trude da pobedi razum, a ti pises o potrebi za "zabranom".
  • Vule

    27.02.2024 22:57
    A sto ja ne razumem potrebu da se odraslim ljudima nesto zabranjuje, makar bilo tako glupo, stetno i skupo kao sto je duvan.
  • Zamenik zamenika

    27.02.2024 11:36
    Gledajte na pušenje kao soc, mulj zemalja trećeg sveta i gadite ga se.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.