U Srbiji 27 slučajeva morbila, najviše u Beogradu

Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" saopštio je da je zaključno sa 3. martom ukupno registrovano 27 slučajeva morbila.
U Srbiji 27 slučajeva morbila, najviše u Beogradu
Foto: Pixabay
Na teritoriji Beograda, u okviru epidemije prijavljene 22. februara, registrovana su 23 slučaja morbila, od kojih je 19 potvrđeno u  Institutu "Torlak", a četiri obolele osobe su porodični kontakti laboratorijski potvrđenog slučaja.
Među obolelima je šestoro dece od tri do pet godina, od kojih je petoro bilo nevakcinisano, a jedno je primilo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila, devet nevakcinisanih osoba od osam do 25 godina, jedna potpuno vakcinisana osoba uzrasta 16 godina, kao i sedam osoba starijih od 40 godina nepoznatog vakcinalnog statusa.
Komplikacija u vidu upale pluća bila je prisutna kod troje obolelih.
 
Male boginje potvrđene su kod jedne osobe sa teritorije Novog Sada uzrasta 46 godina koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom vakcine, zatim kod deteta iz Stare Pazove, koje je u drugoj godini života i nije vakcinisano, kod trinaestomesečne nevakcinisane bebe iz Severnobanatskog okruga i kod osobe uzrasta 41 godinu sa teritorije Bora, koja je nepotpuno vakcinisana jednom dozom.
 
U poslednjoj epidemiji malih boginja u Srbiji, tokom 2017. i 2018. godine registrovano je oko 5.800 obolelih, od kojih je 93 odsto bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili sa nepoznatim vakcinalnim statusom.
 
Jedna trećina obolelih bila je hospitalizovana zbog težine kliničke slike praćene komplikacijama. U ovoj epidemiji registrovano je 15 smrtnih ishoda među kojima je bilo četvoro dece mlađe od pet godina.
 
Prošle godine registrovano je 50 slučajeva morbila u Srbiji, od kojih je većina (94 odsto) bila nevakcinisana.
  • Ksenija

    05.03.2024 23:41
    Dzaba govorimo da je vakcinacija prevencija, prevencija da ne dobijemo tešku formu bolesti, sreća u nesreći je to što nema mutacija,da ima ko zna koliko bi za 5 dana imali registrovanih obolelih pacijenata, možemo samo da pretpostavimo da bi smrtnost bila veća.


    Jedini izlaz iz svake zarazne bolesti je vakcinacija.Bez 95% vakcinisanih samo produžujemo tok epidemije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.