Kuhinjski pribor opasan po zdravlje

U kuhinjskom priboru i termo šoljama se nalaze usporivači sagorevanja sa bromom i hemikalijama koje tamo ne bi smele da budu.
U kuhinjskom priboru i termo šoljama se nalaze usporivači sagorevanja sa bromom i hemikalijama koje tamo ne bi smele da budu.

Test koji je naručio češki dnevnik Mlada fronta dnes otkrio je štetne supstance u svakom drugom uzorku. "Nešto tako grozno još nismo videli", rekao je rukovodilac Instituta za testiranje i sertifikaciju u Zlinu Jirži Samsonek, kada je redakciji lista predavao rezultate analiza.

Test je nedozvoljene supstance otkrio u četiri od devet termo šolja i u još nekoliko proizvoda, kao što su sekači za jaja i jabuke.

Prisutnost tih jedinjenja ne znači da bi čovek mogao direktno da se otruje kafom iz termo šolje. Ali pri dugotrajnom korišćenju molekuli broma mogu da se nagomilaju u telu. A to je već opasno. "Mogu da izazovu oboljenje jetre, štitne žlezde, dokazano izazivaju poremećaj razvoja ploda, a mogu da imaju i negativan uticaj na reproduktivne funkcije čoveka, negativno utiču na imuni sistem", upozorila je endokrinolog Silvia Špitalnikova.

Odakle otrovi dospevaju u posude? To nije lako utvrditi, istraživanje je pomalo detektivsko. Glavni osumnjičeni je elektrootpad. Usporivači sagorevanja se često koriste upravo kod električnih aparata. Najverovatnija je verzija da se plastične posude izrađuju od elektrootpada recikliranog u Kini. Testirani proizvodi, uz nekoliko izuzetaka, imali su na etiketi "made in China", preneo je dnevnik.

  • Ime moje

    13.01.2012 13:25
    Glup sam.
    Nista ja ovde nisam razumeo..
  • Seljak

    10.01.2012 18:38
    Šta je to termo šolja? Čuo sam za termo gaće...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.