Na transplantaciju čeka 2.000 ljudi, neophodan zakon

Neophodno je da Srbija u ovoj godini reši pitanje Zakona o presađivanju ljudskih organa, kao i da program transplantacije dobije nacionalni prioritet.
Na transplantaciju čeka 2.000 ljudi, neophodan zakon
Foto: Pixabay
Tako bi pacijenti na listi čekanja mogli da dočekaju svoju šansu za novi život, rečeno je na panel diskusiji "Transplantacija organa u Srbiji: zašto su na čekanju Zakon, i životi više od 2.000 ljudi", koju je organizovalo Udruženje Donorstvo je herojstvo.
 
Zakon o presađivanju ljudskih organa je pune tri godine na čekanju, s obzirom da je Ustavni sud u maju 2021. godine proglasio neustavnim član 23 koji se odnosio na uslove za darivanje ljudskih organa umrlog lica.
Vlada Srbije je u maju 2023. godine usvojila izmene i dopune Zakona i prosledila ih Skupštini Srbije na usvajanje.
"Uprkos urgentnosti teme koju Zakon zastupa pomenuti predlog i izmene i dopune Zakona nisu došle na dnevni red, dok je Skupštinski saziv u novembru 2023. godine raspušten, te će biti potrebno da Zakon o izmenama i dopunama ponovo prođe kompletnu proceduru. Za to vreme Srbija je na začelju po broju urađenih kadaveričnih (sa preminulog donora) transplantacija, za prvih pet meseci ove godine samo dva pacijenta sa liste su transplantirana", navedeno je u saopštenju.
 
Iz Udruženja su podsetili na to da su u prethodne tri godine ukazivali na probleme kroz različite aktivnosti: pokrenuta je peticiju za koordinisan prustup transplantacijama koju je podržalo više od 13.000 građana, upućivano je otvoreno pismo od strane više udruženja pacijenata iz naše zemlje i regiona predsedniku države Aleksandru Vučiću, tadašnjoj premijerki Ani Brnabić, kao i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.
  • zlikovci

    25.05.2024 22:36
    Organi se mogu uzeti samo sa živog čoveka, a "klinički mrtav" čovek je i dalje živ. Dokle god mozak radi, šalje signal svim organima. Kada mozak prestane da radi, u roku od nekoliko sekundi počinju da izumiru ćelije u organima, i oni više nisu za transplantaciju.
  • Dr Transplantacija

    24.05.2024 18:03
    Kod nas stvarno svaka budala ima mišljenje o stvarima o kojima nema pojma.

    Odakle ljudima hrabrost da komentarišu meni zaista nije jasno
  • Грађанка

    24.05.2024 12:27
    Важно је да су први на листи за гласање ома' их примају уз образложење : Чим узмемо опет власт мењамо закон

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje