Treća smena u ambulantama

U Domu zdravlja "Novi Sad" danas počinju da rade takozvane večernje klinike i to u ambulantama u Zmaj Ognjena Vuka, na Limanu, Novom naselju  i Bulevaru Mihajla Pupina. Pacijenti će moći van radnog vremena da obave preglede ili snimanja u specijalističkoj službi, ginekologiji, stomatologiji i pedijatriji, kao i da urade laboratorijske analize.
Dom zdravlja "Novi Sad" jedina je ustanova primarne zdravstvene zaštite u Srbiji kojoj je odobreno organizovanje dopunskog rada. Van radnog vremena moći će da se leče Novosađani koji nemaju zdravstveno osiguranje, ili pak žele uslugu koja je poredviđena zakonom o zdravstvenom siguranju, ali se opredeljuju za preglede van radnom vremena na lični zahtev, odnosno zarad sopstvenog komfora. Svi pregledi, analize i snimanja naplaćuju se po cenovniku Doma zdravlja koji inače važi za pacijente bez zdravstvenog osguranja. Portparolka Doma zdravlja "Novi Sad" Olga Ješić kaže kako su cene u dopunskom radu i dalje niže od onih koj+e se naplaćuju u privatnim ordinacijama.
- Ginekološki pregled je 800 dinara, dok on u većini rpivatnih ordinacija košta od tri do pet hiljada dinara. Uklanjananje kondiloma je 2.500, a u privatnim 8.000 do 14.000. U ultrazvučni pregled 1.800, a uzimanje papa-nalaza 500 dinara - nabraja Ješićeva i napominje da je slična situacija i sa cenama drugih pregleda i analiza.
Tako je ultrazvučni pregled bubrega i abdomena 1.200 dinara, sportski sistematski pregledi su 1.000, a ultrazvuk dojke, štitne žlezde i testisa je 1400, dok mamografija košta 1300 dinara.
U okviru pedijatrije, dopunski radi samo prvostepena komisija za decu ometenu u razvoju. Za ostale službe, dopunski rad podrazumeva iste usluge, samo u dopunskim terminima.
Pacijenti su ti koji biraju lekare i vreme dopunskog rada, tako da će i radno vreme zavisiti od broja pacijenata koji zakažu preglede. Za sada nije predviđen rad nedeljom, ali ješićeva obećava da će se raditi i rtoga dana, ukoliko to pacijenti budu tražili. Sada je dopunski rad organizovan tako da  radnim danima lekari rade pre ili posle svoje redovne smene, a određeni su u nekim slučajevima i večernji termini, kao i raspored rada subotom.
Ješićeva kaže da pacijenti obavezno treba da pozovu ambulantu i zakažu pregled. Na vratima svih ambulanti u kojima je organizovan dopunski rad, istaknuti su cenovnici i radno vreme lekara po svim službama. Informacije se mogu naći i na sajtu Doma zdravlja, www.dzns.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.