Marihuana zaglupljuje adolescente

Novo istraživanje međunarodnog tima stručnjaka došlo je do zaključka da adolescenti koji konzumiraju kanabis imaju povećan rizik od znatnog i nepovratnog smanjenja koeficijenta inteligencije.
Novo istraživanje međunarodnog tima stručnjaka došlo je do zaključka da adolescenti koji konzumiraju kanabis imaju povećan rizik od znatnog i nepovratnog smanjenja koeficijenta inteligencije.

Istraživanje uticaja kanabisa na razvoj mozga osoba mlađih od 18 godina, trajalo je gotovo četiri decenije, a u istraživanju je učestvovalo više od 1.000 ljudi, prenose britanski mediji. Učesnici studije sa Novog Zelanda praćeni su godinama, još od 1972. i periodično testirani da bi se video uticaj "gandže" na njihovo pamćenje, brzinu, rezonovanje i vizuelno procesuiranje podataka.

Naučnici su došli do zaključka da česta upotreba indijske konoplje kod mlađih tinejdžera ima trajne i nepovratne posledice po mozak, ali da manje šteti sivoj masi osoba starijih od 18 godina. Pre 18. godine mozak se i dalje formira kako bi postao efikasniji i podložniji je štetnim uticajima narkotika.

- Prilično sam sigurna da je kanabis bezbedan za osobe starije od 18 godina, ali rizičan za one mlađe od 18 – izjavilaje profesorka sa Instituta za psihijatriju Kraljevskog koledža u Londonu Teri Mofit.

Oni koji su "travu" konzumirali kao tinejdžeri loše su prolazili na testovima, a utvrđeno je i da su imali problema sa držanjem pažnje i pamćenjem kao i da su se teško fokusirali ili zaboravljali da urade neke zadatke. Naučnici su utvrdili i da su osobe koje su koristile kanabis u adolescenciji i nastavili i kasnije pokazali pad koeficijenta inteligencije na testovima za osam poena.

- Subjekti koji su marihuanu počeli da koriste kao odrasli sa potpuno formiranim mozgom nisu pokazali slično mentalno propadanje – tvrdi se u studiji.

  • Boki NS

    03.09.2012 11:32
    Ne treba njima marihuana da budu glupi...!
  • mrva

    30.08.2012 08:56
    @Anonimus
    Izgubio si sliku na ekranu, duni malo da ti se povrate boje. Bog s tobom...
  • 28.08.2012 15:11
    Sve je zbog tebe i sve je u vezi s tobom
    Bog ljubavi s vama!Onomad kroz razgovor,misleci globalno na necija ucinjena zla dela,kaze meni Miroslav adventista : * Neko ce morati da plati(odgovarati). * Probuditi i ukljuciti usnule roditelje u zivotima svoje dece.Neizgubljeni,strucni,profesionalni,bez podmicivanja zaposleni,probudjeni u svom poslu,izmedju ostalih moraju biti i : vaspitaci,ucitelji,veroucitelji,nastavnici,sektasi,profesori,sekretari,pedagozi,direktori,ministar prosvete i dr.Svako dete,na prvom mestu jeste Bogom darovano i dato,a na drugom mestu to dete jeste nase dete.Svakom detetu Bog jeste podario i dao najmanje jedan talenat za cega je takvo dete nadareno.Prosvetni radnik mora biti toliko profesionalan da primeti i uoci takav talenat u detetu,da bi takvo dete usmerio u takvom pravcu za cega je takvo dete i nadareno.E sad,ako ne dodje do probudjenja,i ako prosvetni radnik ne primeti i ne uoci odredjeni Boziji dar u detetu,i ne usmeri dete u pravcu za cega je odredjeno dete nadareno,takvo dete sa lakocom,danas ili sutra,uzece cigaru i postati nikotinski ovisnik;takvo dete malo po malo,postace nesigurno u sebe po svim poljima;takvo dete pocece da konzumira alkohol u ogromnim kolicinama;takvo dete uzece drogu trazeci izlaz iz svojih nesigurnosti,trazeci izlaz iz svojih problema i slabosti,jer se takvo dete izgubilo;takvo dete postace ovisnik o alkohol i drogu;takvo dete nece umreti,nego takvo dete ako se Bog ne smiluje i ne sazali,u mukama ce crci od alkohola i droge izmedju dvadesete i cetrdesete godine. * Mnogi ce nas zvati sektom *,kroz Bibliju ovo kaze narodu svom Bog Gospod.Kao pojedinac mogu ovoliko da uticem,a vi kao zajednica mozete mnogo vise,bolje i preciznije delovati.Bogu Isusu,svetima i narodu Gospodnjem slava.Bog mrzi zlo,sve volim i pozdravljam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?