Trudnice da uzimaju više vitamina D

Trudnice, dojilje i deca mlađa od četiri godine trebalo bi tokom zime da uzimaju dodatnih deset miligrama vitamina D, savetuju lekari.
Trudnice, dojilje i deca mlađa od četiri godine trebalo bi tokom zime da uzimaju dodatnih deset miligrama vitamina D, savetuju lekari.

Britansko ministarstvo zdravlja preporučilo je trudnim ženama i onima koje doje bebe da tokom mračnih zimskih meseci povećaju unos vitamina D da bi se smanjio rizik oboljevanja deteta od epilepsije i rahitisa.

Portal Vitamini prenosi da britanski lekari sve češće počinju da prijavljuju nedostatak vitamina D kod dece, a najvećem riziku su izložena deca azijskog, afro-karipskog i bliskoistočnog porekla.

"Ako trudnici ili dojilji nedostaje vitamin D i beba će imati nizak nivo tog vitamina, ali i kalcijuma, što može da uzrokuje epileptične napade u prvim mesecima života", kaže pedijatar Kolin Miči.

Petnaestominutno izlaganje glave, ruku i ramena suncu tokom leta dovoljno je da se u telu stvore dodatne količine vitamina D, ali zimi, kada su sunčana razdoblja ograničena, taj se vitamin mora osigurati iz hrane poput masne ribe, kao što su losos, tunjevina i sardina, iz jaja, obogaćenih žitarica i hleba.

Pored toga, prema savetu britanskoga Ministarstva zdravlja, trudnice, dojilje i deca do četiri godine mogli bi tokom zime da uzimaju i dodatnih deset miligrama vitamina D.

Nedostatak tog vitamina može da uzrokuje rahitis koji je bio dosta čest u Britaniji početkom prošlog veka, a za koji se mislilo da je iskorenjen '50. godina zahvaljujući boljoj ishrani stanovništva.

Nedostatak vitamina D može dovesti i do drugih deformacija kostiju, lošeg oblikovanja zuba, ograničenog rasta i opšteg slabog zdravstvenog stanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.