Zračenje mobilnih telefona štetno po trudnice

Radijacija koju emituju mobilni telefoni kod trudnica može uticati na razvoj mozga fetusa i izazvati hiperaktivnost, otkrili su istraživači sa Jejla.
Radijacija koju emituju mobilni telefoni kod trudnica može uticati na razvoj mozga fetusa i izazvati hiperaktivnost, otkrili su istraživači sa Jejla.

Dr Hju Tejlor, profesor medicine sa Univerziteta Jejl, bio je jedan od autora studije koja je za cilj imala da otkrije efekte radijacije mobilnih telefona tokom trudnoće.

"Imali smo trudne miševe u kavezima i jednostavno smo na vrh tih kaveza stavili mobilne telefone. Na nekim kavezima telefoni su bili uključeni a na nekima nisu. Nakon završtetka trudnoće, mladi miševi, čije su majke bile izložene uključenim telefonima, bili su znatno aktivniji. Miševi su se bukvalno odbijali od zidova i činilo se kao da nemaju nijednu brigu na svetu", izjavio je Tejlor.

Brojni vodeći proizvođači mobilnih telefona savetuju ljudima da uređaje drže dalje od tela zbog mogućih bezbednosnih rizika, međutim, ti saveti su skoro uvek ispisani sitnim slovima u uputstvima za rukovanje.

Doktor Ezra Dejvis, vođa seminara o uticaju izloženosti mobilnim tehnologijama, smatra da bi države trebalo da više pažnje posvete ovom problemu.

"Iako je potpuno zakonito da kompanije u reklamama prikazuju korišćenje proizvoda na način na koji se to ne preporučuje, to nije etički. Kada prodaju svoje telefone sitnim slovima obaveštavaju ljude da ne bi trebalo da ih drže blizu tela, ali onda, u svojim reklamama prikazuju ljude koji telefone drže tik uz telo. Mislim da bi ljudi trebalo da budu svesni ovoga", izjavio je dr Ezra.

Svetska zdravstvena organizacije je 2011. godine izjavila da mobilni telefoni mogu prouzrokovati rak i zatražila dodatna istraživanja.

Pojedine zemlje u svetu, poput Francuske, zabranile su reklamiranje proizvoda deci zbog mogućih rizika.

  • 13.11.2012 15:18
    Radioaktivni telefoni !?
    "Radijacija koju emituju mobilni.. ?"


    p.s. Još jedna vest tipa Naučnici sa univerziteta u masacusetsu:

    http://vukajlija.com/naucnici-sa-univerziteta-u-masacusetsu/131441

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.