Moždani udar lečen matičnim ćelijama

Pet britanskih pacijenata kojima su nakon moždanog udara u oštećene delove mozga ubrizgane matične ćelije bolje se oporavilo, a oporavak se nastavlja i nakon terapije.
Pet britanskih pacijenata kojima su nakon moždanog udara u oštećene delove mozga ubrizgane matične ćelije bolje se oporavilo, a oporavak se nastavlja i nakon terapije.

 

Lekari su bili zaprepašćeni jer su poboljšanja osnovnih funkcija bila veća nego što se očekivalo, a zabeležena su kod svih pet pacijenata, od kojih su neki imali moždani udar šest meseci, a neki i pet godina pre tretmana.

Može da koristi ruku

Profesor Kit Muir sa Univerziteta u Glazgovu, koji je vodio studiju, bio je iznenađen činjenicom da su neki pacijenti mogli da pomiču prste premda je od paralize prošlo nekoliko godina, dok su drugi čak mogli samostalno da hodaju. Međutim, kaže da je još prerano reći jesu li ti pomaci direktno povezani sa matičnim ćelijama ili je samo došlo do telesnog oporavka.

"Očekivao sam da ćemo videti malo promena i, ako ih bude, da će biti privremene. No, videli smo promene koje su se zadržale, odnosno oporavak je nastavljen", rekao je Muir. Dodaje kako se lekari nadaju da će se matične ćelije pretvoriti u zdravo tkivo i organizam nastaviti sopstveni oporavak, za šta postoje ozbiljne naznake.

Jedan od pacijenata koji je učestvovao u ovom istraživanju kaže da sada može, na primer, da uzme šoljicu kafe svojom rukom ili da se uhvati za rukohvat u kadi, što pre nije mogao. Istraživanje je predstavljeno na Evropskoj konferenciji za prevenciju moždanog udara u Londonu.

Inače, matične ćelije koje su se koristile u ispitivanju dobijene su pre deset godina iz nervnog tkiva fetusa. Poenta lečenja matičnim ćelijama jeste u tome da one imaju jedinstvenu sposobnost da se pretvore u gotovo istu vrstu ćelija kao što je tkivo u koje se ubrizgavaju i tako ga obnavljaju. Na sličan način moguća je njihova upotreba za oporavak srca, kičmene moždine ili poboljšanje vida.

Ovaj najnoviji napredak u lečenju posledica moždanog udara tek je početak dugotrajnog puta pre nego što matične ćelije postanu standardna terapija, ali je obećavajući, rekla je doktorka Kler Volton iz Udruženja za lečenje moždanog udara.

  • Snezana

    22.08.2019 18:57
    Cena lecenja mozd udar matic c
    Dosla bih na pokusaj maticnim celijama da popravim svoj hod i govor koje su posledice mozd udara jula 2016

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.