Zdravstvene zablude svakodnevnih aktivnosti

Alkoholom se ne čiste rane, zubi se ne peru odmah nakon jela, a od uspravnog sedenja bolje je da se zavalite u stolicu pod uglom od 135° zbog manjeg opterećenja.
Alkoholom se ne čiste rane, zubi se ne peru odmah nakon jela, a od uspravnog sedenja bolje je da se zavalite u stolicu pod uglom od 135° zbog manjeg opterećenja.

Medicina nije egzaktna nauka i lekarski saveti se menjaju u skladu s novim saznanjima i naučnim istraživanjima.

Tako isti saveti koji su važili pre 20 godina danas mogu biti beskorisni, a ponekad čak i štetni, piše "Reader's Digest". Oni su analizirali nedavna istraživanja i konsultovali stručnjake na temu poznatih saveta iz područja oralne higijene, prehrane, spavanja, fitnesa i opšteg zdravlja i razbili popularne mitove.

Mit: Zubi se peru odmah nakon obroka

U ispravnost ovog popularnog saveta veruje 90 odsto ljudi. Međutim, istina je da s pranjem zuba treba pričekati minimalno pola sata nakon obroka jer se time čuva zdravlje gleđi. Nakon samog obroka, najbolje je isprati usta vodom, savetuju stomatolozi.

Mit: Imate li zeleni sekret iz nosa, kupite antibiotike

Prema starom i uvreženom lekarskom savetu, svaka upala čiji je simptom zeleni sekret, bilo iz nosa ili pluća, zahteva lečenje antibioticima jer joj je uzrok bakterijska infekcija. Međutim, istina je da zatamnjena sluz može biti normalan nusprodukt ozdravljenja, posebno ako je pre toga sekret bio proziran ili bele boje.

Mit: Rane se čiste vodonikovim peroksidom ili alkoholom

Iako te dve supstance uništavaju bakterije i dezinfikuju rane, najbolje je umesto njih koristiti vodu i antibakterijski sapun. Vodonik i alkohol uništavaju bakterije, ali i zdrave ćelije nužne za brži popravak tkiva kože. Lekari savetuju da isperete ranu sapunom pod mlakom vodom dve do tri minute, prosušite i prekrijete ranu.

Mit: Najlakše je smršati uz pet do šest malih obroka na dan

Prema novim istraživanjima, pet do šest obroka na dan podstiču prejedanje, posebno jer je teško napraviti i biti sit uz toliki broj niskokaloričnih obroka. Takođe, ljudi koji tako redovno jedu češće osećaju glad i pojedu više od preporučenih količina.

"Manji obroci ne doprinose osećaju sitosti i zbog toga je bolje pojesti tri konkretna obroka", ističe nutricionistkinja Heder Leidi sa Univerziteta u Mizuriju.

Mit: Za kičmu je najbolje da sedite uspravnih leđa

Prema starom verovanju, sedenje potpuno ravnih leđa prevencija je bolova i trošenja kičme, ali kanadski naučnici sa Univerziteta u Alberti, tvrde suprotno. Oni su magnetnom rezonancom utvrdili da su diskovi u kičmi pod najmanjim opterećenjem na 135° ili dok sedimo zavaljeni u fotelji.

"Tokom vremena, stalan pritisak na diskove kod ravnog sedenja dovodi do hernije diska. Dok sedimo, treba da prilagodimo stolicu i držimo glavu u skladu s ramenima i kukovima, dopuštajući leđima da budu lagano savijena", kaže direktor klinike za fizikalnu terapiju na Univerzitetu u Kolumbiji, dr Evan Džohson.

Mit: Nedostatak sna dobro je nadoknaditi vikendom

Prema nekadašnjim lekarima, hronični nedostatak sna povezan je s brojnim zdravstvenim problemima te ga je dobro nadoknaditi za vikend. Studija bolnice Birgam pokazuje da duži san vikendom ne umanjuje negativne posledice neispavanosti. Prema njima, san je najbolji ako postoji rutina, tj, ustajemo i idemo na spavanje svakog dana u slično doba, jer se tako ne iznenađuje organizam.

  • Doktor

    20.06.2013 08:51
    E ovako
    Rane se čiste vodonikovim peroksidom i jos sa nekim sredstvima i u bolnicama-klinikama-dom.zdr. tj svuda i u skoli se to uci, pogotovo ako su zagnojene rane jer odma gnoj
    nestane -izadje kada stavite dve tri kapi na ranu i lepo se sve to ocisti vodonik peroksid tj 2% hidrogen
    Hvala
  • No Name

    19.06.2013 19:31
    Pre i nakon samog obroka, najbolje je isprati usta rakijom smanjuje stres i ubija bakterije...
  • Deki

    19.06.2013 13:09
    Znači najbolje je kad je plata redovna I u isto vreme... no stres

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.