Muškarci češće umiru od raka kože

Mladi muškarci češće umiru od raka kože od mladih žena, bez obzira na stepen težine i oblik tumora, tvrdi nova studija.
Mladi muškarci češće umiru od raka kože od mladih žena, bez obzira na stepen težine i oblik tumora, tvrdi nova studija.

Ovo otkriće ukazuje da postoje biološke razlike između melanoma kod muškaraca i žena. Posmatranjem slučajeva melanoma kod mlađe populacije, muškaraca i žena starijih od 20 godina, istraživači su pronašli da su muškarci činili 40 odsto slučajeva obolelih ali da je čak 64 posto umrlo.

Zaključak je da su muškarci češće umirali od melanoma i to u 55% slučajeva. Poredili su ih sa ženama iste dobi, faktorima kao što su tip tumora i lokacija. U tekstu koji je tumačio studiju eksperti su rekli da je ona otkrila "upečatljiv disparitet" između polova kada je preživljavanje u pitanju.

"Otkrića su pronašla fundamentalne biološke razlike između muškog i ženskog melanoma", kaže dr Dejvid Fišer, autor ove studije. Prethodne studije su pokazale razliku u polovima kada je rak kože u pitanju ali se fokusirala na starije ljude kod kojih se ova vrsta kancera i pojavljuje češće. I tu je otkriveno da stariji muškarci imaju slabiju stopu preživljavanja.

Razlike su pripisane faktorima koji se odnose na ponašanje – na primer, žene češće pregledaju svoju kožu i posećuju lekara, što pomaže ranom otrkivanju i poboljšava stopu preživljavanja. Belci čak tri puta češće dobijaju melanom od drugih rasa.

Malo se zna o biološkim razlikama koje mogu rezultirati lošim stopama preživljavanja za muškarce. Neka od objašnjenja mogu biti u vezi sa imunitetom, polnim hormonima, genetskim faktorima i metabolisanjem vitamina D. Potrebno je još studija koji bi objasnile biološke razlike ali je dramatična razlika u stopi preživljavanja alarm za jaču i bolju kampanju koja bi imala efekta kod muškaraca.

  • Doca

    27.06.2013 17:49
    Melanom
    Melanom nije karcinom!
    Melanom je maligno oboljenje pigmentnih ćelija, melanocita, što nije isto što i rak (karcinom), ali jeste oboljenje koje odnosi život u velikom procentu slučajeva.
    -Kako ga prepoznati?

    Mladeževi u ravni kože koji su izuzetno potamneli ili promenili boju, uvećali se, dobili beli oreol, svrbe, peckaju i krvare su sumnjivi na melanom.

    -Da li je svaki tako promenjen mladež u stvari melanom?

    Ne mora da znači ali ga treba odstraniti i proveriti ga.

    -Kako ga sprečiti?

    Izbegavajte solarijum i preterano sunčanje. Ne idite na sunce od 12-16h ili se povucite u hladovinu u tom delu dana. Koristite zaštitne kreme sa visokim faktorom zaštite i držite se hlada.
    Previše tamna koža i ovako više nije u modi a pregorevanje na suncu pojačaće vaše bore! :D Budite umereno tamni i zdravi. ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.