Morska voda leči psorijazu

Pogrešno je mišljenje da ljudi, koji imaju kožna oboljenja, leti treba da se klone sunca i morske vode i da prekrivaju obolela mesta, zbog stalnog rizika od mogućeg pogoršanja. Dermatolozi tvrde da na neka kožna oboljenja sunce i morska voda deluju blagotvorno, poput melema.
Pogrešno je mišljenje da ljudi, koji imaju kožna oboljenja, leti treba da se klone sunca i morske vode i da prekrivaju obolela mesta, zbog stalnog rizika od mogućeg pogoršanja. Dermatolozi tvrde da na neka kožna oboljenja sunce i morska voda deluju blagotvorno, poput melema.

Nakon boravka na moru, kod obolelih od psirijaze dolazi do povlačenja blagih oblika te bolesti i duži period se ne pojavljuju nove promene na koži.

Pod uticajem UVA i UVB zračenja smanjuju se psorijatični pečati nastali umnožavanjem ćelija kože. Pošto je koža osetljiva, obolelima se savetuje dozirano izlaganje suncu, uvek sa zaštitnim faktorom većim od 20.

Morska voda sa mnoštvom minerala, specifična vlažnost vazduha i barometarskog pritiska deo su heliotalasoterapije, koja ima najbolji efekat na psorijazu. Smanjuju se upalne reakcije kože, poboljšava se mikrocirkulacija, ubrzavaju metabolizam i razmena materija, a koža se regeneriše.

Boravak na moru relaksira, pa nema stresa koji može da bude okidač za psorijazu. Najbolji rezultati se postižu ukoliko oboleli ima mogučnosti da boravi na moru bar mesec dana.

Kod nekih osoba kožne promene mogu da miruju mesecima, pa čak i nekoliko godina.

Svaki boravak na moru, uz umereno sunčanje i zdrav način života, za njih je, ističu lekari, siguran put do izlečenja. Poželjno je da oboleli, dok su na moru, jedu što više voća i povrća, da izbegavaju alkohol i cigarete i sunčanje između 11 i 16 časova.

Preporučuje se umerena fizička aktivnost, kupanje više puta dnevno, s tim što morsku vodu ne treba spirati s kože.

Sve vreme treba pratiti ponašanje psorijatičnih promena. Ako se jave svrab, žarenje i peckanje, ili nastanu nove promene, reč je o psorijazi koja ne voli sunce.

Lečenje treba nastaviti boravkom u morskoj vodi, a samo se na kratko, predveče, izlagati sunčevim zracima.

Boravak na moru ima pozitivan uticaj i na druge kožne bolesti, kao što su dermatitis, neurodermatitis i vitiligo.

  • goxy

    13.09.2016 16:08
    Psorijaza
    Lečenje PSORIJAZE je mučan posao pun uznemirenosti, nervoze isčekivanja, pogleda,… ali meni je čini mi se mnogo pomogli ovi saveti vezano za ishranu,onda I higijenu kože,…. Na sledećem linku:
    http://adf.ly/1dvwYK

    Nadam se da to što se meni povukla znači da je rezultat mirovanja I savesnog pridržavanja režima ishrane a ne slučajnost. Ukoliko kod vas ne uspe izvinite, ali smatram da je moje I da kažem javnosti šta mi je pomoglo:
    http://adf.ly/1dvwYK
  • Samid Kamenjas

    06.08.2013 23:02
    Lijecenje psorijaze
    Garantirano lijecenje psorijaze uz vec postojece dokaze , garantirano se vise nikada ne vraća . Vise info na samid.kamenjas@gmail.com
  • Jadranka

    02.08.2013 22:22
    Kako sam izlečila psorijazu!!
    Ja imam psorijazu!
    I tačno je da morska voda i sunce utiču na pboljšanje opšte slike bolesti.
    Ali psorijaza je autoimuna bolest, i nema leka za nju..
    Korišćenje kortikosteroida je isto kratkog veka, još je gore što se koža navikne i posle ne možete bez nje!
    Meni se desilo da sam bila prilično gojazna, i nakon dijete kojom sam "skinula" 25 kg, psorijaza se povukla...
    Ni mrvice od nje!
    Vredi pokušati, izbacite iz ishrane proste šećere, brašno, osluškujte svoje telo šta vam prija a šta ne.
    Vredi i uraditi test krvi na intoleranciju na hranu, organizam će vam sam pokazati šta vam ne prija! Ja sam uspela, probajte i vi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.