Najviše otrova pojedemo u jabuci i celeru

Moderna poljoprivredna proizvodnja najviše pesticida servira nam u jabukama, celeru, trešnjama, grožđu, zelenoj salati, krompiru i paprikama.
Moderna poljoprivredna proizvodnja najviše pesticida servira nam u jabukama, celeru, trešnjama, grožđu, zelenoj salati, krompiru i paprikama.

Hrana koja u toku proizvodnje, obrade i skladištenja nije podvrgnuta tretiranju pesticidima i herbicidima kao ni drugim hemijskim sredstvima može se zvati organskom.

Veruje se da je konzumacija konvencionalne hrane i pesticida u njoj, uzrok sve većeg broja alergijskih reakcija kod dece.

Velika prepreka za kupovinu organske hrane je njena cena, koja znatno odskače od konvencionalno uzgajene hrane. Ukoliko želite da kupujete organsko, ali vam je budžet ograničen, možete se rukovoditi spiskom Environmental Workin Group  pod imenom "dvanaestorica zagađenih". Ovo je spisak voća i povrća koje dokazano sadrži najveći nivo rezidualnih pesticida, a to su:

1. jabuke
2. celer
3. trešnje
4. grožđe
5. zelena salata
6. krompir
7. paprika
8. spanać
9. breskve
10. kruške
11. jagode
12. nektarine

S druge strane, u svom izveštaju Environmental Working Group navodi i 12 vrsta voća i povrća za koje je najmanja verovatnoća da sadrže ostatke pesticida. Na ovom spisku su:

1. luk
2. avokado
3. slatki kukuruz
4. šparoge
5. grašak
6. kupus
7. brokoli
8. ananas
9. mango
10. kivi
11. banane
12. papaja
  • neo

    15.05.2010 08:08
    :(
    Auuu, a ja teram decu da jedu voće i pvrće! Izgleda da je zdravije da jedu makarone i pice. :(
  • Korvin

    14.05.2010 07:09
    sampinjoni
    Sve ovo sto ste naveli nije nista u odnosu na zatrovanost sampinjona koji se proizvode u nasoj zemlji....sto neko ne napise koje pesticide koriste proizvodjaci ovih pecuraka i sa kojom karencom....
  • ja

    14.05.2010 06:14
    a sto su limun i narandze koje imamo u ponudi spricane tako da kora nije za LJUDSKU upotrebu dakle ono nema rendane kore na kolace
    i vreme je da se prizna da ljudi NISU ALERGICNI na voce i povrce nego se reakcija javlja kao posledica OTROVA kojim se hrana prska
    deca se brane od otrova
    a svi prodavci LAZU kad kazu nije spricano
    samo pomirisite sta nude na tezgama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.