Kako neredovan odlazak u krevet utiče na ponašanje deteta?

Deca koja ne odlaze redovno u krevet u isto vreme sklonija su razvijanju problema u ponašanju, pokazala su nova svetska istraživanja.
Deca koja ne odlaze redovno u krevet u isto vreme sklonija su razvijanju problema u ponašanju, pokazala su nova svetska istraživanja.

Stručnjaci su, između ostalog, proučavali pojavu hiperaktivnosti, ponavljano loše ponašanje, probleme s vršnjacima i emocionalne poteškoće. Osim toga, neodlazak na spavanje u isto vreme škodi razvoju mozga i sposobnosti regulisanja nekih vrsta ponašanja kod mališana.

Međutim, stručnjaci su takođe otkrili da je taj efekat reverzibilan, jer su roditelji koji su počeli da stavljaju svoju decu na spavanje u isto vreme primetili poboljšanja u njihovom ponašanju.

Inače, studijom kojom je bilo obuhvaćeno više od 10.000 dece, pratio se odlazak na spavanje dece stare 3, 5 i 7 godina i beležile su se informacije njihovih roditelja i učitelja o ponašanju. Deca stara 3 godine najčešće su odlazila na spavanje u različita vremena, polovina dece od 7 godina su redovno odlazila u krevet između 19.30 i 20.30 sati, dok je samo 9 odsto išlo na spavanje posle 21 sat.

Stručnjaci su otkrili da su ona deca koja su celo detinjstvo odlazila na spavanje u različito vreme pokazala pogoršanje ponašanja.

Međutim, ona koja su u periodu od 3 ili 5 godina odlazila na spavanje u različito vreme, ali su sa 7 godina krenula da spavaju u isto vreme pokazala su primetno poboljšanje u ponašanju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.