Video igrice lek protiv depresije

Kompjuterske igrice "mozgalice" mogle da bi da budu isto toliko efikasne, pa čak i efikasnije od lekova u lečenju teških oblika depresije kod starih osoba, tvrdi tim američkih i kineskih naučnika.
Kompjuterske igrice "mozgalice" mogle da bi da budu isto toliko efikasne, pa čak i efikasnije od lekova u lečenju teških oblika depresije kod starih osoba, tvrdi tim američkih i kineskih naučnika.

Studija, objavljena u časopisu "Nature Communications", obuhvatila je osobe stare od 60 do 89 godina kod kojih antidepresivi nisu pokazali nikakve rezultate. Nakon samo četiri sedmica igranja video igrica dizajniranih da pospeše rad mozga, ovi starci su živnuli.

Projekat je razvijen kako bi se testirala teorija po kojoj mozak može da se regeneriše intenzivnim vežbanjem - da povrati staro znanje i memoriju i poboljša proces donošenja odluka, što sve može da ublaži depresiju.

Prethodna istraživanja su pokazala da "zarđalost" pojedinih intelektualnih funkcija izaziva otpornost na antidepresive.

Lekovi često sporo deluju, a rezultati su neubedljivi. Remisije se javljaju tek kod jedne trećine pacijenata.

Tim stručnjaka iz SAD i Kine uključilo je 11 osoba u program četvoronedeljnog kompjuterskog treninga, a zatim ih je testiralo kako bi proverili da li je došlo do poboljšanja kako u ublažavanju depresije, tako i u efikasnijem radu mozga.

Uporedili su njihove rezultate sa rezultatima grupe od 33 starih osoba koji su, umesto kompjuterske terapije, dobijali antidespresiv escitalopram (spada u grupu antidepresiva pod nazivom "selektivni inhibitori preuzimanja serotonina" - SSRI).

Rezultati su pokazali da su vežbe putem kompjuterskih igrica isto toliko efikasne u suzbijanju simptoma depresije koliko i escitalopram.

"Naime, 72 procenata njih je ušlo u remisiju", izjavila je koautorka studije Sara Morimoto sa njujorškog Instituta za gerijatrijsku psihijatriju.

Kompjuterska terapija je, takođe, poboljšala funkcije mozga koje se tiču donošenja odluka efikasnije od escitaloprama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.