Psujte - zdravo je

Istraživanja su pokazala da postoje situacije kada je prihvatljivo, pa čak i zdravo, koristiti psovke u odnosu na zadržavanje gneva u sebi.
Istraživanja su pokazala da postoje situacije kada je prihvatljivo, pa čak i zdravo, koristiti psovke u odnosu na zadržavanje gneva u sebi.

Istraživanje, koje je 2009. godine sprovelo britanski Univerzitet Kili, otkrilo je da psovanje povećava toleranciju na bol.

U eksperimentu su 64 studenata trebala što duže da drže jednu ruku u kanti s ledom. Kada su studenti ponavljali odabranu psovku, uspevali su ruku da zadrže u kanti 140 sekundi, a kad nisu smeli da psuju, izdržali su svega 70 sekundi.

"Sve dok vaše reči nisu usmerene prema nekome, psovanje može da bude katarzično iskustvo", kaže psiholog Džon M. Grohol jer, kako je dodao korišćenje psovki nas može osloboditi osećaja ljutnje ili frustracije.

Psovanje, takođe, pruža osećaj kao da imate stvari pod kontrolom, čak i kad nije tako jer to, prema rečima psihijatra Nil Bartona, "može da pojača samopouzdanje i pruži podsticaj za daljnje mere koje treba da se preduzmu.

Ako je osoba nervozna jer, na primer, čeka 20 minuta da joj se javi tehnička podrška njenog teleoperatera, neka pokuša da psuje, jer će tada imati osećaj da kontroliše situaciju, a pošto su mnogi sistemi programirani da detektuju vulgarnosti, možda će je brže spojiti s prvim slobodnim operaterom, savetuju stručnjaci.

  • mrva

    15.11.2014 09:26
    uz sve duhovite komentare ima i onih sto su se bas primili:)...Jebes njih...
  • 14.11.2014 09:40
    Psujem, ali ne radi.
  • Boki NS

    14.11.2014 09:29
    Hehe, onda ispadosmo najzdravija nacija!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?