Promenite navike i sačuvajte srce

Od srčanih bolesti češće obolevaju muškarci, ali promenom načina života moglo bi da se speči četiri od pet slučajeva infarkta.
Od srčanih bolesti češće obolevaju muškarci, ali promenom načina života moglo bi da se speči četiri od pet slučajeva infarkta.

Vođenje zdravog načina života smanjuje izglede nastanaka srčanih bolesti, naročito kod muškaraca, prenosi Dejli mejl.

Studija švedskog Instituta Karolinska pokazala je da prestanak pušenja, smanjivanje količine alkohola, zdravija ishrana i redovna fizička aktivnost mogu da spreče čak 80 odsto infarkta kod muškaraca.

Studija, koja je trajala 11 godina, sprovedena je na od 20.000 muškaraca starosti između 45 i 79 godina. Rezultati su pokazali da je optimalno za muškarce da se kreću oko 40 minuta na dan, da imaju obim struka manji od 94 cm i da u ishranu uključe više voća i povrća, a izbace mesne prerađevine.

Na dugovečnost utiče i konzumacija alkohola, pa se tako za prevenciju srčanih udara savetuje da unos ne prelazi tri do četiri dcl vina, sedam dcl piva ili pak 0,3 dcl žestokog pića na dan.

  • 18.01.2015 12:34
    beban
    a da se menjamo ja odem u svdsku nema ovih politicara huligana balkana ima da zivim sto godina

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.