Pilula koja "resetuje" unutrašnji sat

Pilula koja "resetuje" unutrašnji sat i olakšava hvatanje ritma u novim vremenskim zonama mogla bi uskoro da postane stvarnost, piše britanski "Telegraf".

Pilula koja "resetuje" unutrašnji sat i olakšava hvatanje ritma u novim vremenskim zonama mogla bi uskoro da postane stvarnost, piše britanski "Telegraf".

Mučan osećaj, kao i problemi sa spavanjem i umorom koji prate daleka putovanja godinama muče naučnike, ali bi eksperimentalni lek do kog su došli farmaceuti u Kanadi mogao da pošalje "džet-leg" u istoriju.

Narušavanje cirkadijalnog ritma, kom su podložni i ljudi koji rade u smenama, opasno je po zdravlje i povezano je sa srčanim oboljenjima, pa čak i pojavom raka.

Zajednički rad naučnika sa kanadskih univerziteta Megil i Daglas doveo je lek do faze za testiranje i pokazao je dobre rezultate na 16 dobrovoljaca.

Kako se navodi u Žurnalu federacije američkih društava za eksperimentalnu biologiju, ispitanicima je u izolovanim sobama poremećen ritam, a zatim vraćan u normalu pomoću tableta koje sadrže steroide glukokortikoide.

Iako pilule nisu spremne za široku upotrebu, moguće je da će se u narednim godinama naći u džepovima letačkog osoblja širom sveta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.