Ljudi koristili kakao još pre 5.400 godina

Novo istraživanje pokazalo je da su ljudi koristili kakao u Južnoj Americi pre 5.400 godina, što je znatno više nego što se dosad mislilo o upotrebi biljke od koje se sada najviše pravi čokolada.
Ljudi koristili kakao još pre 5.400 godina
Foto: Pixabay
Testovi su pokazali tragove kakaa u predmetima s arheološke lokacije u Ekvadoru, navodi se u juče objavljenoj studiji u stručnom časopisu "Nature Ecology & Evolution".
 
Studija pokazuje da je izgleda kakao odomaćen 1.500 godina pre nego na lokacijama u Centralnoj Americi za koje se dosad znalo.
 
Drevne južnoameričke civilizacije verovatno nisu koristile kakao za pravljenje čokolade pošto nema potvrde da su ga starosedelački narodi u regionu koristili na taj način, naveli su istraživači s kanadskog Univerziteta Britanske Kolumbije.
 
Testovi međutim pokazuju da su stari narodi koristili seme kakaa. Seme je deo zrna koji se koristi za pravljenje čokolade.
 
Starosedelački narodi u regionu gornjeg Amazona danas koriste kakao za fermentisana pića i sokove, i tako je verovatno korišćen pre više hiljada godina, navode istraživači.
 
Naučnici se većinom slažu da je kakao prvi put korišćen u Južnoj Americi, a ne u Centralnoj Americi kako se ranije verovalo, što potvrđuju i novi podaci objavljeni u "Nature Ecology & Evolution".
 
Tri vrste testova su rađene na predmetima s lokacije Santa Ana-La Florida u Ekvadoru. Jedan je rađen radi traženja prisustva teobromina, ključnog sastojka kakaa, drugim su tražene čestice koje bi pomogle da se identifikuje upotreba te biljke, a treći je DNK test radi identifikovanja kakaa.
 
Ostaci jednog keramičkog predmeta, za koji je procenjeno da je star 5.310 do 5.440 godina, bili su pozitivni na kakao u sve tri metode.
 
Još nije jasno kako se upotreba kakaa proširila s Južne na Centralnu Ameriku. Do vremena kada su španski istraživači stigli u Centralnu Ameriku krajem 15. veka, tamošnji narodi su pravili tople i hladne čokoladne napitke sa začinima, često s penom.
 
"Veći deo modernog perioda, to je bio napitak", rekla je Marsi Norton, istoričarka s Univerziteta Pensilvanija i autorka knjige "Sacred Gifts, Profane Pleasures: A History of Tobacco and Chocolate in the Atlantic World".
 
Čokoladna pića u Centalnoj Americi često su pravljena s kukuruzom i razlikuju se od tople čokolade koja se sada prodaje u skoro celom svetu. U tom piću nije bilo mleka, rekla je Norton, dodajući da se kao zaslađivač koristio med.
 
Do kraja 16. veka kakao je počeo redovno da se uvozi u Španiju odakle se proširio po ostalim evropskim zemljama gde je počeo da se meša s mlekom. Tek u 19. veku je unapređivanjem proizvodnje u Holandiji čokolada postala čvrst proizvod, rekla je Norton.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.