Zašto bademe uvek treba da potopite u vodu tokom noći?

Bademi su prava riznica hranljivih materija.
Zašto bademe uvek treba da potopite u vodu tokom noći?
Foto: Pixabay
Oni su bogati vitaminima i mineralima, a u manjim količinama i zdravih masti. Iznad svega, veoma su ukusni. Ali pre nego što im se prepustite, ostavite ih natopljene u vodi preko noći. Portal Aktivna.si otkriva zašto.
Postoji nekoliko razloga zašto je čuvanje badema u vodi preko noći dobro - od ukusa do povećane nutritivne vrednosti. Natopljeni bademi su mnogo ukusniji od suvih, što ćete primetiti ako ih probate nakon što su samo 20 minuta bili u vodi.
Glavni razlog leži u činjenici da ova praksa smanjuje količinu polifenola i kiselina u ljusci badema, koji mogu smanjiti apsorpciju nekih hranljivih materija. Posebno osetljive osobe mogu čak imati i crevne probleme zbog unosa velikih količina polifenola (koji se, između ostalog, nalaze i u čaju).
 
Iz vlažnih badema telo će bolje apsorbovati sve hranljive materije a oni će biti i svarljiviji nego inače. Pored toga, kada se namoče, bademi počinju da klijaju, što značajno povećava njihovu količinu hranljivih materija.
 
Kako pripremiti bademe?
 
Bademe možete čuvati u vodi 20 minuta ili nekoliko sati, ali je najbolje 24 sata.
 
Otprilike 250g badema stavite u staklenu teglu sa poklopcem i prelijte toplom vodom. Posle 12 sati promenite vodu i ostavite ih u tegli još 12 sati. Teglu možete čuvati u frižideru. Poželjno je i da dodate jednu do dve kašičice soli nakon promene vode.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Teme

badem

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.