Da vas ugreju u zimske dane: Sočne štrudle s makom i orasima

Danas vam donosimo recept za dve štrudle mnogima omiljene - sa orasima i sa makom.
Priprema:
- 20 g kvasca rastopiti u malo mleka, dodati malo soli i toliko brašna koliko je potrebno da se zamesi retko testo.
- Ostaviti kvasac da uskisne, a onda umesiti testo.
 
- U sud za mešanje staviti komad maslaca, 100 grama šećera i 4 žumanceta, pa to dobro umutiti.
 
- Dodati uskisli kvasac i umesiti sa oko 1/2 litre mlakog mleka.
 
- Dodati 1 kg brašna i testo mesiti sve dok se na testu ne pojave plikovi i ne počne da se odvaja od suda u kome se mesi.
 
- Sud s testom staviti na toplo otprilike dva sata.
 
- Dasku posuti brašnom, izručiti testo, podeliti ga na jufke (grudve testa), pokriti ih salvetom i ostaviti da malo odstoje.
 
- Potom ih razviti ili oklagijom ili na stolnjaku, pošto se kore mogu lepo razvijati i kad su od kiselog testa.
 
- U šerpu staviti veći komad maslaca, rastopiti ga i njime poprskati razvučene kore, zatim ih nadenuti makom (u nastavku kako prvo pripremiti nadev od maka).
 
Nadev od maka: 1/4 kg mlevenog maka stavite u šerpu, prelijte mlekom, pošećerite i skuvajte. 
 
- Razvučenu koru nadenite samo sa jedne strane, zatim je uvijte kao savijaču, stavite na namazan pleh, a na drugu koru ide nadev od oraha (priprema u nastavku).
 
Nadev od oraha: 1/ kg mlevenih oraha stavite u šerpu, prelijte mlekom, zasladite, dodajte komad vanile, pa orahe skuvajte u gustu smesu.
 
- Nadevom od oraha namažite drugu koru, stavite je pored štrudle s makom, premažite umućenim žumancetom i ostavite da testo ponovo uskisne, pa štrudle pecite u rerni. 
 
- Toplo testo nemojte odmah seći, već ostavite da se malo ohladi. Po želli posuti šećerom u prahu.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • baka

    06.12.2022 15:48
    Lepo naslikano i napisano.
    Naziv ,,sočna štrudla ,, ne odgovara !
    Zna se šta je sočno, a šta meko i ukusno,
    prste da poližeš.

  • Savic

    05.12.2022 11:29
    Hvala
  • nije reklama

    01.12.2022 16:27
    Pokušao da pravim - nije baš uspelo, bilo je šteta sastojaka.
    Sad lepo u krancli kupim kad mi se jede i milina jedna... još kad ima sa rogačom, nema lepše

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Šta ne treba piti na prazan stomak

Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.

Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji

Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.