Zaboravljene novosadske ulice

Iako su radovi Kopernikovoj ulici na Novoj Detelinari završeni još u julu, izvođač radova kojeg je angažovao Vodovod ostavio je ulicu u potpuno zapuštenom stanju i neredu.
Iako nadležna preduzeća tvrde da su izvođači radova dužni da raskopanu ulicu vrate u pređašne stanje, Novosađani svedoče da nije redak slučaj da nakon radova ostane nered.

Poslednji primer ovakve prakse zabeležen je u Kopernikovoj ulici na Novoj Detelinari.

Tokom jula u ovoj ulici odvijali su se radovi na proširenju kanalizacije, međutim kada su se završili, izvođač je napustio teren i ostavio ulicu u neredu. "Sa otvaranjem ulice, nastala je nova noćna mora za stanare u vidu oblaka sitne prašine i peska koji se podižu za svakim autom koji prođe. Nije da toga nije bilo i do sad, ali je izvođač za sobom ostavio pesak, šljunak i neasfaltirane trake na mestu gde su bile rupe", kaže za 021.rs jedna od stanarki.

Sa pojavom kiša, prašina se pretvara u blato, a rupe na putu postaju bare, čime se problemi stanara Kopernikove uvećavaju.

Naša sagovornica nam je poslala i odgovor iz Kabineta gradonačelnika, u kome je rečeno da će se ugovor o vraćanju ulice u prvobitno stanje uskoro potpisati. Međutim, od tog odgovora prošlo je dva meseca, a stanje u ulici ostalo je nepromenjeno.

Pitanje čiji bi odgovor rešio nedoumice stanara Kopernikove ulice, postavili smo i JKP "Vodovod i kanalizacija" koje je angažovalo izvođača, međutim odgovor nismo dobili.

Problemi i u drugim ulicama

Sa problemima se susreću i stanari Šumadijske ulice, kao i ulice Antona Čehova, a na Novom naselju tek očekuju probleme.

U Šumadijskoj ulici pored loše asfaltiranog puta, neobeleženog pešačkog prelaza kraj Saobraćajne škole "Pinki" i veoma loše rasvete, problem predstavlja i objekat nekadašnje fabrike "Niva". On stoji već nekoliko godina zapušten, a postao je stecište narkomana i skitnica.

Kako su nam rekli iz kompanije "Niva" objekat se sada nalazi u vlasništvu grada, oni su im ga predali još 2011. godine, kada su počele krađe i uništavanje fabrike posle zatvaranja.

Prošle godine građevinska inspekcija je srušila zid koji je pretio da se uruši u dvorište OŠ "Đura Daničić". Međutim, ova napuštena fabrika i dalje predstavlja opasnost za stanovnike Šumadijske. U Zavodu za izgradnju grada poručili su da su upoznati sa stanjem u ovoj ulici, ali da još ne postoji plan kojim bi se ova ulice uredila.

U Ulici Antona Čehova najveći problem za stanare predstavlja nepostajanje parking prostora, loša rasveta, kao i rupe u kaldrmi. Ova ulica je trenutno raskopana zbog radova, a kako nam u ZIG-u kažu, uređenje ovog prostora može se očekivati tek sledeće godine.

Na Novom naselju tokom ovog leta izvođeni su brojni radovi na toplifikaciji, a raskopano je više ulica.

U Toplani navode da će svi izvođači radove završiti do kraja oktobra i ulice vratiti u prvobitno stanje. Međutim, već je u nekim delovima uočljivo da su majstori odavno otišli i za sobom ostavili blato.

Mnoge zelene površine preko kojih su prolazili bageri ostale su razrovane, pa već sa manjom kišom bude obilje blata. Takođe, previše je ostalo zaostalog peska i šljunka po parkinzima, ulicama i okolini koje niko ne čisti. (Zoran Strika)

  • ovdasnji

    08.10.2015 07:52
    zivim preko puta antona cehova ulice i gledam je raskopanu godinu dana letos ovde procitah asvaltirace je u julu, sad citam iduce godine pa nisam bas siguran jel jul iduce godine il sta, nesto rade po njoj sad videcemo....
  • 08.10.2015 06:25
    Kopernikova
    Bravo za tekst, treba javnost povremeno podsecati, e sad da ce nadležni išta uraditi po tom pitanju ne verujem. Vraćanje u prvobitno stanje po njima izgleda ovako, gde je bilo raskopano oni zatrpaju (bukvalno) asfaltom i to je to. Međutim, To što su recimo nasuli jedno brdo peska pored nečije zgrade, pesak upotrebili i ostavili "ono malo" peska razbacanog po tlu, ne smatraju da se treba očistiti! To što su se po sredini ulice između točkova automobila napravile gomile peska, ne smatraju da treba da se ukloni. Prilaze zgradama su raskopali i NISU ih ponovo zakrpili...Koliko znam kad to sve počiste i zakrpe može se reći da je ulica vraćena u prvobitno stanje, a da je ulica normalna i funkcionalna i nakon toga, NIJE!
  • Jovan

    08.10.2015 06:05
    Da li IKO IŠTA RADI u ovom gradu?! Šta rade ti ljudi po gradskim i javnim služabama po ceo dan?!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti