Zamena za Južni tok zaobilazi Srbiju

Zamena za "Južni tok", gasovod "Istring", zaobići će Srbiju.

Gasovod "Istring" povezaće srednju i jugoistočnu Evropu: od ukrajinsko-slovačke granice, preko Mađarske i Rumunije, do bugarsko-turske granice. Investicija vredna 2,2 milijarde evra spada u jeftinije projekte jer će se koristiti i postojeća gasna mreža. Slovačka i Bugarska su se dogovorile o kapacitetu od 20 milijardi do 40 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

"Dakle, to je dobar gasovod kao jedna konekcija za eventualno moguće snabdevanje jedne i druge strane, ali taj gasovod ne daje nikakvu novu diversifikaciju, nikakav novi izvor osim ruskog gasa", napominje Vojislav Vuletić iz Udruženja za gas.

Urednica "Balkan magazin"a Jelica Putniković ističe da je taj gasovod, zapravo, jedna dobra poslovna ideja Slovaka, koji hoće da se uključe u nove tendencije EU da se napravi što više gasnih mreža.

"Pitanje je ko će ga finansirati, jer Unija nije odobrila sredstva za to", navodi Putnikovićeva.

Istovremeno, ruski izvoz gasa u Evropu raste, samo prošle godine uvećan je za osam odsto. Zato i "Gasprom" očekuje da uskoro dobije saglasnost svih zemalja članica za gradnju "Severnog toka 2", koji povezuje Rusiju i Nemačku.

"Gasovod 'Severni tok 2' udvostručiće naš izvozni kapacitet preko severnog koridora i za jedan i po put skratiti putanju za dopremanje ruskog gasa do sve većih tržišta u severnoj i zapadnoj Evropi. U poređenju sa tradicionalnom rutom, smanjiće troškove transporta gasa i do dva puta", napominju iz "Gasproma".

Moskva najavljuje da bi mogla da oživi i projekat "Južni tok", ako Unija pokaže volju za to. To bi bio spas za energetsku bezbednost Srbije i celog Balkana, koji je i najugroženiji, jer ima samo jedan pravac snabdevanja – preko Mađarske.

Inače, Unija je ovog meseca izdvojila 263 miliona evra za energetsku infrastrukturu. Najviše novca uložiće u gradnju gasovoda koji će povezati zemlje članice u baltičkom regionu.

  • G

    22.07.2016 00:08
    @Neko - ponovo se potpuno slažem sa vama. Šta su germanski narodi radili u 12. veku je potpuno isto šta su nacisti radili u 20., svi znamo da su i u 12. veku smatrali slovene za niža bića koja treba istrebiti. I takođe se potpuno slažem da nije korektno ubiti okupatora dok obilazi okupiranu zemlju, treba mu lizati đonove kao i svaki narod u istoriji koji je to radio i samim time prosperirao, jedino što takvih naroda iz potpuno nepoznatih razloga više nema među nama.
  • Neko

    21.07.2016 19:47
    @G
    Naravno da ne opravdavam I Sv. rat, ali šta bi Srbija, da je bila neka sila, uradila drugoj državi za koju pretpostavlja da je bila umešana u atentat na njenog prestolonaslednika ?

    A da je usput, delu naroda te države omogućila takav finansijski, kulturni i duhovni prosperitet kakav je npr. Beč omogućio srpskom narodu u Vojvodini, dok se istovremeno u Srbiji grcalo pod Turcima... ?

    A II Sv. rat - čemu onaj spomenik Nemačkom caru Fridriu Barbarosi u Nišu ? Ah, da - tražio je prolazak svojih trupa na jug, a Stefan Nemanja mudri mu je to širokogrudo dozvolio..pa još i večerao sa njim, i eno ga spomenik...pa ne videh da su nas te davne 1189. godine germanski narodi "zbrisali sa lica zemlje".

    Mnogo mi spinujemo i izvrćemo istoriju, mnooogo...
  • G

    21.07.2016 15:21
    @Neko - slažem se sa vama i grdno žalim što su nam tada pomagali umesto da dozvole da nas prijateljski germanski i ugarski narodi zbrišu sa lica zemlje, isto kao što veoma žalim što nas 99. nisu bombardovali zajedno sa našim američkim prijateljima i oteli nam još jedan deo zemlje. No, nadam se da će što pre to uraditi da budemo konačno zadovoljni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija