Menu 021

Takse će biti iste u svim opštinama u Srbiji

Do kraja godine trebalo bi da se završe zakonska rešenja kojima će se broj parafiskalnih nameta i taksi sa sadašnjih 371 smanjiti za polovinu, a visina tih dažbina biće izjednačena u celoj Srbiji.
Info 05.10.2017. | 12:20 > 12:34
Takse će biti iste u svim opštinama u Srbiji
Foto: Pixabay
Kako piše "Blic", te promene je tražio MMF, a Vlada ih je nedavno uvrstila u Strategiju za suzbijanje sive ekonomije, i to kroz izradu Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara i Zakona o administrativnim taksama, čiji bi nacrti trebalo da se završe do kraja godine. Cilj ovih promena je da se rasterete privreda i građani i osigura predvidivost ovih plaćanja u svim lokalnim samoupravama, odnosno da ona budu istovetna u celoj državi.
 
Pored toga, zaustaviće se i praksa nekontrolisanog uvećanja ovih dažbina, kojima su opštine pribegavale jer je to bio jedan od načina da napune budžete. Ubuduće to neće moći da se dešava jer će sve obaveze biti popisane u javno dostupnom elektronskom registru, gde će biti definisana i visina dažbine.
 
Izvor "Blica" iz Nemanjine 11 tvrdi da MMF već dugo insistira na ujednačavanju i smanjenju taksi jer one predstavljaju veliko opterećenje za privredu.
 
"Država je svesna tih problema i zato je u Akcionom planu za suzbijanje sive ekonomije kao prioritet utvrdila zakonska rešenja koja moraju da smanje broj parafiskalnih nameta. Prema sadašnjim procenama, njihov broj bi trebalo da se prepolovi. Privrednici plaćaju gotovo 250 neporeskih taksi za koje ne dobijaju nikakvu uslugu ili onih čija je cena previsoka, i još 100 nameta čija cena varira u zavisnosti od grada i opštine. Drugim rečima, oni su opterećeni sa blizu 400 neporeskih plaćanja. Ideja je da se zakonima broj plaćanja svede na 150 do 170. Naime, zakonom bi se uredilo grupisanje naknada, kao i način utvrđivanja njihove visine", objašnjava sagovornik "Blica".
 
On dodaje da radna grupa uveliko radi na definisanju rešenja i da bi do kraja decembra trebalo da se završi zakon o parafiskalnim nametima. 
 
Između ostalog, predloženo je da se ukine naknada za formiranje obaveznih robnih rezervi, posebna naknada nosiocima autorskih i srodnih prava, ali i naknada za priređivanje posebnih igarana sreću na automatima.
Autor: Blic
 • slažem se
  05.10.2017 16:39
  sa Kataloncem
  JEDNOSTAVNO, g-din Irvas completely right.
 • Zivan
  05.10.2017 15:42
  Odista je nejasno šta će biti motiv ljudima i investitorima da žive i ulažu u manjem ili od najvećih gradova udaljenijim varošima...
 • Novosađanin
  05.10.2017 15:09
  Svakodnevna Taksa
  Mesto događanja: Katolička Porta, Novi Sad, Severna Srpska Oblast, Srbistan.
  Lica: A - Onaj koji ima svoju Godinu, 9 godina star.
  B - Lokalni trgovac, vlasnik butige, 50-tih godina
  Vreme: 10h ujutro.
  Radnja:
  A: - 'Oš mi dat' 100 dinara, da imam da jedem - ili ću to razbiti izlog?
  B: - Oću, oću, što da neću, Grad mi uzme daleko više...

  Priča nije izmišljena, stvarna je i dogodila se. Imena su izmišljena, radi zaštite stvarnih aktera, njihovog lika, dela i ljudskih prava po UN povelji.
 • irvas
  05.10.2017 13:14
  Katalonac
  Onda ce svi hteti u veci grad. Niko nece u manje mesto. Ovom uredbom ubijate manja mesta.
  Treba kontra da bude. Da u gradu budu veće takse, a u varošicama manje takse. Dekoncentracija

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest