Premijera "Otadžbine" Olega Novkovića na FEST-u

Novi film reditelja Olega Novkovića, "Otadžbina", po scenariju Milene Marković, koji je imao svetsku premijeru u zvaničnom takmičarskom programu jednog od najvećih evropskih filmskih festivala u Varšavi, biće premijerno prikazan domaćoj publici u okviru 44. Festa.
"Otadžbina" ("Patria") je drugi deo trilogije Novkovića i scenaristkinje Milene Marković, započete filmom "Beli Beli Svet". Film se bavi životima izbeglih i neprihvaćenih, ali i posledicama rata 90-tih godina na ovim prostorima.
 
Prema rečima reditelja, "film ispituje mogućnost iskupljenja i ponovnog života posle apokalipse i zločina". Filmom "Otadžbina" se i srpska kinematografija priključuje trenutno gorućoj temi o prognanima i izgnanima, koja će ove godine obeležiti ne samo Fest već i 66. Berlinski filmski festival.
 
"Danas vidimo kolone izbeglica koje lutaju našim kontinentom u potrazi za novom otadžbinom. Na žalost, često ono što se dešava u svetu, prvo se dešavalo ovde, na ovim prostorima. Gde je otadžbina i da li ideja otadžbine nestaje u novom nadnacionalnom globalnom svetu migracija, ili se, naprotiv, pretvara u novi mit o otadžbini, pripadanju, povratku i strahu od 'pridošlica' - pitanje koje će odrediti sudbinu današnje Evrope, pa i sveta", kaže Novković.
 
Film "Otadžbina" snimljen je uz podršku Filmskog centra Srbije, Ministarstva kulture Srbije, nemačkog filmskog fonda MDM i švedske nacionalne televizije SVT/Sveriges Television.
 
U velikom ansamblu glumaca predvođenih Nadom Šargin i Vukom Kostićem, u glavnim ulogama pojavljuju se Anita Mančić, Milica Mihajlović, Nebojša Glogovac, Marta Bjelica, Bojan Žirović, Marko Janketić, Radoslav Rale Milenković, Nikola Surbanović, Anđelika Simić.
 
Nakon premijere na Festu, film "Otadžbina" ulazi u domaće bioskope.
 
Autor: Tanjug

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Kultura i umetnost

Slika Van Goga prodata za 4,5 miliona evra

Slika holandskog umetnika Vinsenta van Goga "Portret seljanke u beloj kapi" prodata je na godišnjem sajmu umetnosti i antikviteta TEFAF u Mastrihtu za više od 4,5 miliona evra.