FOTO: Moskva tvrdi da nije Islamska država oborila avion

Rusko ministarstvo saobraćaja odbacilo je informacije da su ruski putnički avion, koji se srušio na Sinaju, oborili teroristi, kako to tvrdi Islamska država.

Rusko ministarstvo saobraćaja odbacilo je tvrdnje da su ruski putnički avion, koji se srušio na Sinaju, oborili teroristi.

"Ta informacija se ne može smatrati verodostojnom", rekao je ruski ministar saobraćaja Maksim Sokolov.

Egipatski ogranak Islamske države (IS) tvrdi da su njegovi pripadnici oborili avion. - Vojnici kalifata su uspeli da obore ruski avion na Sinaju - navodi se u saopštenju IS objavljenom na društvenim mrežama.

Međutim, i izvori iz egipatske službe bezbednosti su saopštili da nema naznaka da je avion oboren. Prema preliminarnim rezultatima istrage, tehnički problem je uzrok pada ruskog aviona sa 224 putnika i članova posade, rekao je agenciji Rojters neimenovani bezbednosni izvor, što potvrđuje prethodne navode da je pilot javio da ima tehničke probleme pre nego što je letelica izgubila kontakt sa komandom leta i nestala sa radara.

Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je da je nemoguće utvrditi uzrok pada aviona sve dok se crna kutija ne ispita. Sličan stav iznela je i ruska agencija za aviosaobraćaj iz koje je saopšteno da nema svrhe nagađati o uzrocima pada aviona dok ne postoje pouzdani podaci o okolnostima nesreće.

Iako su spasioci naveli da su čuli glasove putnika iz olupine ruskog aviona, bezbednosni zvaničnik je rekao da nema preživelih u nesreći. U avionu se nalazilo 214 ruskih putnika i tri Ukrajinca, saopštila je egipatska vlada. Prema podacima egipatskog ministarstva za civilnu avijaciju, u avionu su se nalazila 63 muškarca, 138 žena i 17 dece, starosti između dve i 17 godina.

Do sada su pronađena tela 150 žrtava u radijusu od pet kilometara, a pojedini izvori tvrde da je avion imao gotovo vertikalnu putanju pri padu. "Mnogi su umrli u sedištima, vezani sigurnosnim pojasevima", rekao je predstavnik egipatske bezbednosne službe. Prema njegovim rečima, avion se prilikom pada raspao na dva dela, a manji deo repa zapalio se i udario o veliku stenu.

Pronađene su i obe crne kutije i poslate na analizu. Član egipatskog Komiteta za avionske nesreće Ajman al Mukadem rekao je da je pilot nameravao da proba da sleti na prvi najbliži aerodrom, a problemi su se pojavili posle 23 minuta leta. Ipak, prethodno je saopšteno da je Erbasov avion prošao sve tehničke provere na aerodromu u Šarm el Šeiku neposredno pre poletanja.

"Avion je proizveden 1997. godine i do 2012. je bio u vlasništvu kompanije Metrodžet. Letelica je imala oko 56.000 sati naleta za oko 21.000 letova", naveo je Erbas, uz napomenu da nema više informacija o tome u kakvom je stanju bio avion. A321-200 je najveći avion Erbasove porodice letelica pod nazivom A320, koja je mogla da preveze do 240 putnika. Prvi A321 je poleteo u januaru 1994. godine, a do septembra 2015. Erbas je proizveo 6.500 aviona iz porodice A320.

Kapetan je identifikovan kao Valeri Nimov, koji je imao 12.000 sati leta, od čega 3.860 na avionima "erbas A321".

Ruski predsednik Vladimir Putin je proglasio 1. novembar za dan žalosti u Rusiji.

Ruski istražni komitet je pokrenuo krivični postupak protiv aviokompanije "Kogalimavija", rekao je portparol komiteta Vladimir Markin. Postupak je pokrenut prema članu zakona "o kršenju pravila letenja i pripreme za njih." On je dodao da je formirana grupa istražitelja i kriminalnih eksperata koja će otići u Egipat.

  • dacha

    31.10.2015 17:07
    Samo ne znam sa cim je ID oborila avion?
  • 31.10.2015 15:57
    anoniman
    ovo me najvise boli i osecam tugu, tugu koji su izgubili svoje najblize
  • Tuga

    31.10.2015 15:52
    Briga
    Saucesce porodicama! Ako je istina o teroristickom aktu,bojim se da ce odmazda biti zestoka,samo d se vatra ne prosiri daleko sire,zarad svih nas!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet