Za mali razmak na putu kazna 200 evra

Slovenačka policija koristi uređaj za merenje međusobne udaljenosti vozila na putu koji pokazuje da li je vozilo dovoljno udaljeno od prethodnog.

Slovenačka policija uvela je u upotrebu uređaj za merenje međusobne udaljenosti vozila na saobraćajnicama koji pokazuje da li je vozilo, pri brzini kojom se kreće, dovoljno udaljeno od prethodnog.

Prema slovenačkom Zakonu o bezbednosti drumskog saobraćaja, rastojanje između vozila u naseljenom mestu, gde je dozvoljena brzina 45 kilometara na sat, mora biti najmanje 25 metara. Ako je ta razdaljina manja - a policija to snimi svojim uređajem - vozači će morati da plate kaznu od čak 200 evra.

U medijima se već mogu pročitati izjave hrvatskih vozača koji su kažnjeni na taj način. Navodi se slučaj žene koja je vozila putem od Izole prema Kopru pa je u naseljenom mestu vozila 46 kilometara na sat, dok je rastojanje od vozila ispred nje iznosilo 23,9 metara. Budući da je to bilo 1,1 metar premalo, izrečena je kazna od 200 evra, piše Glas Istre.

Policija koristi laserski pištolj TrueCAM vredan 15 hiljada evra. "Pištolj" snima i fotografije visoke rezolucije, kako bi se tačno videle registarske oznake vozila.

  • novosadski vozac

    08.11.2015 06:27
    racunica
    Kod nas u spicevima je ukupna sabrana duzina vozila
    otprilike nesto malo manja nego duzina ulice u jojoj se nalaze.
    Nema nikakve sanse da se odrzi propisano rastojanje.(drugi kraj kolone bi se razvukao daleeeko van grada.
  • Ja

    07.11.2015 22:26
    Jedno je u gradu, drugo van naseljenog mesta. Mrzim te sto se zabiju odnazad. Svaka budala misli da zna da vozi. Tri puta mi se nabili u auto bas ti koji kao znaju da voze, ustvari nemaju pojma nego svi ostali paze umesto njih.
  • 07.11.2015 21:57
    Preteruju, ali i kod nas se preteruje sa premalim odstojanjem koje drzi velika vecina vozaca. Kada pogledam u retrovizor cini mi se da vozilo iza mene ne vozi iza mene vec ga ja vozim na zadnjem sedistu. Prošle nedelje drugar me vozi, izasli van grada ka Temerinu. Kamion ispred nas vozi 90-95 a drugar ga zajahao na dva metra odstojanja. Cinilo mi se kao da je nasa hauba ispod prikolice ispred. Pitam drugara zasto tako vozi, zasto se ne odalji barem za jos 15-20 metara, sta ako kamion krene naglo da koci. Ej, ne boj se, pazim ja, iskusan sam kaze on meni samouvereno. Mislim se nema tog iskustva, nema tog ABS-a koji moze da te zaustavi ako majstor ispred legne na kočnicu. Tu i Hakinen podleće pod prikolicu i gubi glavu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet