VIDEO: Policija pomaže u rušenju crkve na Svetom Stefanu

Policija, pojačana specijalnim jedinicama sa džipovima, blokirala je danas ulaz u grad hotel, gde se okupljaju meštani da bi sprečili nadležne da sruše deo nelegalno obnovljene crkve Aleksandra Nevskog iz 15. veka.
Policija, pojačana specijalnim jedinicama sa džipovima, blokirala je danas ulaz u grad hotel, gde se okupljaju meštani da bi sprečili nadležne da sruše deo nelegalno obnovljene crkve Aleksandra Nevskog iz 15. veka.

Policija se, pokušavajući da obezbedi prolaz građevinskoj inspekciji, sukobila sa meštanima, koji su pevali crkvene pesme.

Pošto je policija probila kordon građana, jedan od sveštenika je pozvao da se tenzije smire, a okupljeni su počeli da viču "Ustaše, ustaše!".

Nekoliko minuta pre incidenta paroh Siniša Smiljić je rekao da je postignut dogovor da ne bude rušenja.

Ulaz u grad-hotel od poslepodnevnih časova obezbeđuje više od 40 budvanskih policajaca na čelu sa načelnikom Sinišom Jokićem, a kao pojačanje stiglo je i deset džipova specijalnih jedinica iz Podgorice.

U Budvu je oko 17.00 časova stigao i ministar održivog razvoja Predrag Sekulić koji je rekao da će crkva biti vraćena u prvobitno stanje, odnosno da će dograđen deo biti porušen.

Meštani su prokomentarisali da se isto dogodilo i 1959. godine, kada je crkva srušena a oni iseljeni sa Svetog Stefana.

Investitor obnove hotela, firma "Adriatic properties" je ranije obavestio policiju da nepoznate osobe ulaze na njihov posed nakon čega je usledila reakcija ministarstva.

Početkom nedelje bilo je dogovoreno da obnova crkve Aleksandra Nevskog iz 15. veka bude obustavljena do dobijanja potrebnih dozvola, saopšteno je danas iz crnogorskog ministarstva turizma.

Obnovu hrama, po projektu koji je podržala Mitropolija crnogorsko-primorska, u subotu je počelo nekoliko meštana.

Crkva posvećena rođenju bogorodice je preimenovana 1937. godine u crkvu Aleksandra Nevskog, na molbu kraljice Marije Karađorđević.

Crkva Aleksandra Nevskog srušena je pre pola veka, zbog gradnje kockarnice i terase restorana elitnog hotela. Otkopana je pre dve godine tokom rekonstrukcije "grada-hotela" nakon čega su meštani odlučili da je obnove i u njoj vrše versku službu.

Zavod za zaštitu spomenika kulture ranije je saopštio da bi ostaci crkve trebalo da budu arheološka iskopina i konzervirao je ostatke hrama.

Spor oko crkve je jedan od razloga kašnjenja rekonstrukcije grada hotela Sveti Stefan koji je zatvoren za turiste od 2006. godine.

Crnogorska televizija je ovaj slučaj tretirala kao obnovu crkve Karađorevića i još jedan pokušaj nastavka velikosrpske i okupatorske hegemonije.

  • Bojan

    22.04.2011 06:19
    Ne znam koga ovo zanima .....
  • semtex

    21.04.2011 22:21
    karadjordjevici?
    Karadjordjevici iz 15 veka?Sta ti je kriza identiteta...maloumnici

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet