Pobunjeno selo u Kini priprema izbore

Selo u južnoj Kini koje je posle masovnih protesta zbog nezakonitog oduzimanja zemlje oteralo lokalne funkcionere i tako postalo poznato u celoj zemlji, počelo je danas s pripremama za slobodne demokratske izbore lokalnog rukovodstva.

Selo u južnoj Kini koje je posle masovnih protesta zbog nezakonitog oduzimanja zemlje oteralo lokalne funkcionere i tako postalo poznato u celoj zemlji, počelo je danas s pripremama za slobodne demokratske izbore lokalnog rukovodstva.

Stanovnici Vukana, sela u najrazvijenijoj kineskoj provinciji Guangdong, izvojevali su u decembarskoj pobuni ustupke vlasti koji su im, osim puštanja iz zatvora vođa pobune i istrage o nezakonitoj trgovini seoskim zemljištem, omogućile i održavanje seoskih slobodnih izbora. Kina je zemlja s jednopartijskim sistemom u kome se rukovodioci postavljaju na predlog Komunističke partije i formalno potvrđuju od strane centralnog i provincijskih parlamenata, ali je na osnovnom organizacionom nivou, mesnim zajednicama i selima, dozvoljeno glasanje za komitete koji će ih predstavljati.

Međutim, meštani Vukana kažu da im njihovi lideri nikada do sada nisu dozvoljavali izbore na tako otvoren način, već da su birali članove seoskog komiteta iza zatvorenih vrata. Oni su demonstrirali mesecima protiv korumpiranih vođa koje su uzurpirale i prodale seosko zemljište, da bi u decembru nakon smrti jednog od vođa protesta u zatvoru došlo do otvorene pobune, podizanja barikada i zauzimanja sela.

Provincijske vlasti Guangdonga su na kraju popustile, pošto je slučaj Vukana zainteresovao medije u Kini, ali i u svetu, i stali na stranu seljaka.

  • Richard Rublev

    01.02.2012 14:19
    Studenti su u pravu!
    Ovi Kinezi uspešno kopiraju mnoge aspekte Brozove vladavine, od ekonomskih do političkih. Ne bih im se divio. Jesu stara civilizacija, ali su skloni greškama kao i svi. Osim toga, ona kulturna revolucija je bila užas. Danas mi Kinez kaže, posle putovanja kući na odmor, da je Kina verovatno najkapitalističkija država trenutno. Čini mi se da ih je Deng Xiaoping, stari čiča od stotinu leta, usmerio gde treba. Videćemo gde će stići.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet