Kusturica odustao od rušenja austrougarske kule

Reditelj Emir Kusturica, koga su bošnjački mediji optužili da "ruši kulturno bogatstvo Trebinja" uzimanjem kamena sa ruševina austrougarske kule za potrebe "Andrićevog grada", izjavio je da odustaje od namere da koristi taj kamen i da više neće tražiti pomoć.
Reditelj Emir Kusturica, koga su bošnjački mediji optužili da "ruši kulturno bogatstvo Trebinja" uzimanjem kamena sa ruševina austrougarske kule za potrebe "Andrićevog grada", izjavio je da odustaje od namere da koristi taj kamen i da više neće tražiti pomoć.

Kusturica je, u intervjuu "Glasu Srpske", kazao da je imao čvrsto obećanje da će moći da koristi kamenje kule, koja nije pod zaštitom države i da o tome ima i potvrdu Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasleđa. "Iz te zabune došlo je do ovoga, ali treba prestati o tome pričati. Mi smo se povukli, nećemo više tražiti pomoć", rekao je Kusturica koji realizuje projekat "Andrićev grad".

Kusturica je kazao da ne razume takve reakcije i da on i njegova ekipa nisu lopovi i kriminalci, kao što je neko hteo da ih predstavi. "Moja ideja je bila da kamen očerupane austrijske karaule stoji u državnom objektu jer firma Andrićev grad ima koncesiju i opet će na kraju, po isteku te koncesije, ostati državi. A to je, očigledno, bila moja greška", rekao on.

Izrazivši žaljenje zbog svega što se desilo, Kusturica je izrazio nadu da će, kada "Andrićev grad" bude gotov i bez tog kamena iz austrijske karaule, možda neki od njih shvatiti da to nije bila zla namera.

"U osnovi te namere ne postoji zlo, nego dobro, utoliko nas i Bog vidi, a on sve zna i on će nam pomoći da završimo. Do 28. juna je pola grada gotovo i to će verovatno biti jedan od svetskih rekorda u tako komplikovanoj gradnji. U 2014. godini biće gotova druga polovina", rekao je istaknuti svetski reditelj.

Upitan da li će odustati i ako trebinjski parlament odobri korišćenje kamena sa razrušene austrijske kule, on je kazao da mu ne pada na pamet više da bilo šta tamo traži.

"Mi ogromne pare trošimo, privatne i državne, da bismo imali veličanstven rezultat i da bi našem narodu ostala građevina inspirisana literaturom našeg najvećeg pisca i jednog od najvećih svetskih pisaca. Potpuno je bespredmetno da me neko zbog toga gleda s podozrenjem...", kazao je Kusturica.

  • ibrahim

    21.06.2012 16:51
    veličanstveni
    Hvala ti veliki bratu sto nisi pomerao kosti naših predaka.Alah ti neće zaboraviti dobročinstvo.
  • 20.06.2012 07:03
    ja laik
    ...mislim da je "Andricev gra", jedna velika zezancija za narod BiH tako i Srbije
    jedino tako odredjene osobe mogu da dadjo do punog izrazaja u svojoj gluposti
    isto tako mogu neometano da "peru novac"


  • novosadjan

    20.06.2012 00:27
    jok i nisu lopovi vec lopine

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet