"Monstrum s Grbavice" osuđen na 45 godina zatvora

U Sarajevu je danas Veselinu Vlahoviću Batku izrečena maksimalna kazna zatvora od 45 godina za krivično delo zločini protiv čovečnosti.

U Sarajevu je danas Veselinu Vlahoviću Batku izrečena maksimalna kazna zatvora od 45 godina za krivično delo zločini protiv čovečnosti.

Vlahović je tokom rata u BiH vršio progon nesrpskog stanovništva u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići. U okviru progona na nacionalnoj, etničkoj i verskoj osnovi, Vlahović je počinio više od 30 ubistva, odvođenja u ropstvo, silovanja, protivpravna zatvaranja, fizička i psihička zlostavljanja, pljačke, te prisilne nestanke nesrpskog stanovništva.

Veselin Vlahović, zvani Batko, Sarajlijama je poznat kao "monstrum s Grbavice" je, prema navodima optužbe koja je današnjom presudom i dokazana, tokom 1992. i 1993. godine u ovom sarajevskom naselju kao pripadnik srpskih oružanih formacija ubijao, mučio i nečovečno postupao sa civilnim stanovništvom, silovao, uzimao taoce, kolektivno kažnjavao, protizakonito zatvarao i pljačkao ljude.

Prema izjavama preživelih, Vlahović je izvršio ili saučestvovao u ubistvima preko stotinu građana nesrpske nacionalnosti. Na Vracama je formirao javnu kuću gde je dovodio i silovao starice, ali i trinaestogodišnje devojčice. Lično je učestvovao i u formiranju privatnih zatvora.

Sudija Zoran Božić počeo je čitanje optužnice tačno u devet. U optužnici su se mogli čuti potresni iskazi 112 svedoka o najmonstruoznijim zločinima koja je Batko sa svojom zločinačkom grupom počinio 1992. godine. Tako su se mogli čuti detalji monstruoznog ubistva braće Emira i Amira Balvanovića, koji su zaklani pred majkom, a ona je kasnije takođe ubijena. Njihove supruge su potom silovane.

Sudija Zoran Božić je pročitao da je Vlahović krajem juna 1992. godine došao u stan porodice Sulić na Grbavici. Denisa Sulića je počeo tući i tražiti da skine zlato koje je imao na sebi. Od porodice je, preteći, tražio da mu predaju sav novac koji su imali. Nakon toga je izašao iz stana, izveo oca Ljubomira i prisilio ga da mu otključa svoje vozilo kojim se odvezao u nepoznatom pravcu.

U junu 1992. godine došao je u stan bračnog para s Grbavice i tražio novac. Kada je oštećena rekla da nema novca, počeo ju je nožem bosti po licu i pretiti da će je zaklati. Nakon toga ju je uhvatio za jednu dojku i kazao da će je odrezati, jer to "Turkinjama ne treba". Nožem je, zatim, rasporio njenu bluzu iz koje je ispala vrećica s novcem. Nakon toga joj je zadigao suknju i tražio da vidi da li je još nešto sakrila, stoji u optužnici.

Takođe, u jednoj od tačaka optužnice je navedeno da je u junu 1992. iz zgrade na Grbavici izveo trojicu stanara, Nuhanović Kemala, Knežević Želimira i Đonlić Muharema, uveo ih u vozilo i odvezao na mesto na kojem ih je ubio vatrenim oružjem. Ovo su samo neki od monstruznih zločina Veselina Vlahovića i njegove zločinačke grupe koja je 1992. sejala strah među stanovnicima Grbavice, Vraca i Kovačića. "Monstrum sa Grbavice" ubio je i Gorana Čengića, nekadašnjeg člana rukometne reprezentacije SFRJ.

Batko je rođen 1969. godine u Nikšiću, a u Sarajevo je došao 1986. godine kao bokser lake kategorije. Boksovao je u Željezničaru i radio kao izbacivač. Pre rata je bio poznat organima gonjenja kao provereni kriminalac, zbog više počinjenih razbojničkih krađa i krivičnih dela u Sarajevu.

Batko nikad nije ratovao, niti je učestvovao u operacijama Vojske Republike Srpske. Ovaj zločinac uhapšen je početkom marta 2010. godine u španskom gradu Alikanteu.

  • La Lo

    29.03.2013 16:17
    životinja
    kao pripadnik srpskih oružanih formacija.
    A nije se znalo šta radi
  • Miljana

    29.03.2013 15:34
    Profil ubice
    Nemam reči...
  • 29.03.2013 14:55
    Sagraditi kavez na Grbavici za stoku...
    i da se može urinirati po njemu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet