Saznajte ko sme, a ko ne sme da vam traži ličnu kartu

Statistika kaže da Srbi rešavajući probleme sa papirologijom ostave svoju ličnu kartu na neverovatnih 300.000 mesta.
Statistika kaže da Srbi rešavajući probleme sa papirologijom ostave svoju ličnu kartu na neverovatnih 300.000 mesta.

To najčešće čine u policiji, banci, pošti, na raznoraznim portirnicama, pa čak i u buticima. Ekipa "Telegrafa" istraživala je ovu problematiku i saznala ko, gde i na koji način sme da prikuplja vaše podatke.

Prema rečima jedne advokatske kancelarije specijalizovane za prava ličnosti, niko nema prava da neovlašćeno prikuplja Vaše podatke, ako prethodno nije ovlašćeni i registrovani rukovalac podataka.

Da biste utvrdili ko sve ima status rukovaoca ličnih podataka građana, možete proveriti na sajtu Poverenika, a informacije su transparentne i svima dostupne. Ukoliko neko nije registrovani rukovalac ličnih podataka, znači da neovlašćeno prikuplja podatke, i vi niste obavezni da mu izlazite u susret. Rukovalac može biti svako pravno i fizičko lice koje ima razlog zašto prikuplja podatke kao i obavezu da svaki put pri uzimanju podataka jasno obaveštava korisnike da će njegovi podaci biti korišćeni.

"Ako vam neko dođe i traži ličnu kartu, a vi pritom želite samo da uđete u neku instituciju, imate puno pravo da ne pristanete ukoliko vam obezbeđenje lično ne pokaže Pravilnik verifikovan od strane Poverenika, kojim ima ovlašćeno pravo za korišćenje i obradu Vaših podataka. Umesto toga slobodno možete da date vozačku dozvolu na primer", kažu iz advokatske kancelarije.

Institucije koje uvek imaju pravo da posežu za vašim ličnim podacima su policija i sudovi. Njima uvek, bez pogovora morate da pokažete lični dokument, iako vam uglavnom niko od njih neće neosnovano tražiti. Pri ulasku u policijsku stanicu ili sud, nikada vam neće tražiti ličnu kartu, već tek kad postoji dobar razlog za to, a to je uglavnom kada overavate dokumenta, svedočite, dajete izjavu i slično.

Iz advokatske kancelarije specijalizovane za korišćenje ličnih podataka noćni klubovi i trafike imaju pravo da vam traže ličnu kartu na uvid, zbog Zakona o zabrani prodaje alkohola maloletnim licima. Oni neće zadržavati dokument, već će samo uvidom utvrditi da li ste punoletni i time ispoštovati Zakon.

Prema rečima stručnjaka u oblasti korišćenja ličnih podataka, najčešće neopravdano vaše podatke traže: banke, hoteli, obezbeđenje u institucijama, mobilni operateri, sajtovi prodaje, butici.

Prema tvrđenju advokatskih stručnjaka i upozorenju Poverenika za infomacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića, građani nisu u obavezi za davanje lične karte na većini mesta na kojima im se to traži.

Većinom se ti podaci prikupljaju neopravdano, bez relevantnog razloga i nesistematski. Zahvaljujući radu poverenika, svako od nas se može informisati kome, gde i na koji način mora dati ličnu ispravu, a ostale sprečiti u možda neopravdanom korišćenju ličnih isprava.

  • 12.06.2015 15:04
    Rešiti problem na višem nivou
    Na osnovu ovoga proizilazi zaključak da građani u pomenutim institucijama (uključujući poštu koja prijem paketa uslovljava skladištenjem broja lične karte) trebaju pojedinačno da se spore sa služenicima, umesto da se taj problem reši na višem nivou. Službenici samo izvršavaju protokol koji im je naložen i ako odbijete da im date ličnu kartu neće vam završiti posao.
  • Rukovodilac Stada

    10.06.2015 08:43
    Istraživanja???
    "jedne advokatske kancelarije"?? A da li ta advokatska kancelarija, kao i mediji koji ovo prenose, odgovaraju za izrečene/napisane gluposti?
    Iza ovoga se verovatno krije nova "ideja" oko licenciranja navodnih "rukovalaca podataka" ili bivših portira, a time i pljačka ovih ljudi od strane uzvišenih davalaca ovih licenci.
  • Borko

    10.06.2015 06:58
    Novinari amateri i advokati entuzijasti se udružili u sportu davanja nepotpunih informacija.
    Od onih koji imaju zakonsko ovlašćenje da legitimišu lica u tekstu fale bar komunalna policija i vojna policija - ukoliko se nalazite u vojnom objektu. Možda ih ima još, ali za ove sam siguran. Iz ovakvih nekvalitetnih tekstova mogu da proisteknu izuzetno nezgodne situacije u kojima ljudi, nakon čitanja istih, pomisle da su popili svu pamet sveta i onda pomenutim organima ne dozvole legitimisanje, zbog čega mogu imati prekršajne do krivične posledice - u zavisnosti na koji način insistiraju na tome da odbiju legitimisanje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.