Registruju krntije bez tehničkog

U Srbiji je i dalje moguće registrovati automobil bez odlaska na tehnički pregled, upozoravaju iz Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

U Srbiji je i dalje moguće registrovati automobil bez odlaska na tehnički pregled, upozoravaju iz Udruženja tehničkih pregleda Srbije.

"U Srbiji ima oko 1.300 ovlašćenih stanica koje obavljaju ovu uslugu. Na drumovima je oko dva miliona vozila što znači da je "u igri" kolač od najmanje 20 miliona evra na godišnjem nivou", kaže Trifun Stojanović, predsednik Udruženja tehničkih pregleda.

Ipak, veliki broj tehničkih pregleda u Srbiji posluje na ivici rentabilnosti zbog nelojalne konkurencije. "Problem su tehnički pregledi koji, suprotno zakonu, pri registraciji postoje samo u papirima, jer vozači i ne doteraju svoje vozilo na pregled. Zaradu ostvaruju od procenta koji dobijaju od osiguravajućih kuća za obavezno auto osiguranje", objašnjava Stojanović.

Računica je jasna. Na našim drumovima se nalazi jedan od najstarijih voznih parkova u Evropi, pa vlasnici koji imaju tehnički neispravno vozilo registruju svoje automobile na crno, ne terajući vozila na tehnički pregled. Saobraćajna policija je doduše, poslednjih meseci pojačala kontrolu tehničkih pregleda, ali ni činjenica da je više od stotinu linija izgubilo, privremeno, dozvolu za rad, nije obeshrabrila lovce u mutnom.

"Jedno od rešenja koje smo mi predlagali je bilo uvođenje minimalne cene tehničkog pregleda. Slali smo taj dopis svim nadležnim institucijama, obraćali smo se i premijeru. Za sada, iako ima nekih pomaka, rešenje se ne nazire", kaže Stojanović. Predlog je da se tehnički za motocikle naplaćuje minimalno 2.000, za putničke automobile 2.500, a za teretna vozila od 2.500 do 7.300 dinara.

  • Pouzdani

    20.06.2015 16:36
    Kmšija registrovao
    Komšija registrovao totalno truo auto kome ne može da promeni točak jer ne može da ga digne na dizalicu. Kupio sprej za krpljenje. Nije ni terao auto, samo doneo papire. Ako 3 puta jače zakoči raspašće se. Po ovom GENIJALNOM rešenju sve će g akoptati 2500din više. I rešili smo problem?
  • Sedam

    20.06.2015 15:32
    U stvari, njihov predlog je da oni svi bolje zarađuju a na račun vozača. Onako real-socijalistički, bez konkurencije. Kakve veze ima cena tehničkog sa ovima što potpisuju papire bez gledanja auta ?!? Oće možda prestati da rade na namigivanje ako poskupi tehnički ?
  • KE-KS

    20.06.2015 15:15
    Promena sistema?
    Bilo bi dobro da se sistem promeni u potpunosti. Uvesti snimanje/fotografisanje vozila na tehničkom, kao što je i planirano. Polise osiguranja se ne smeju prodavati na tehničkom, već bi svaki vlasnik vozila bilo lično ili putem interneta kupovao polisu pre odlaska na liniju tehničkog pregleda. Time bi morao da ima ispravno vozilo, jer bi bacio novac za osiguranje (nema povraćaja novca). Ili uvesti sistem kao u nekim evropskim državama, tehnički na svake dve godine, a osiguranje i poreze sam građanin izmiruje. Policija bi to kontrolisala kroz sistem gde bi je osiguranje obavestilo kad vlasnik za vozilo kupi polisu. Ako ne kupi u roku od 30 dana mora da odjavi vozilo. Kao poslednje bi trebalo država da shvati da mora da ostane bez 2/3 poreza od vozila i osiguranja itd, jer to je pretpostavka količine neispravnih vozila na putevima. Kada nam poraste standard, vozićemo se, dotle bicikl.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.