Kriza koči razvoj regije DKMT

Evroregija Dunav-Kriš-Moriš-Tisa mogla bi da ostane bez pojedinih članica jer su, zbog problema uzrokovanih ekonomskom krizom, manje županije u nedoumici da li da nastave sa učešćem u tom projektu.
Evroregija Dunav-Kriš-Moriš-Tisa mogla bi da ostane bez pojedinih članica jer su, zbog problema uzrokovanih ekonomskom krizom, manje županije u nedoumici da li da nastave sa učešćem u tom projektu. Nedostatak sredstava usporio je i dinamiku realizacije jednog od najvećih kapitalnih projekata - izgradnju Industrijskog parka na tromeđi tri države, Srbije, Mađarske i Rumunije, koji bi trebalo da obezbedi  razvoj tog područja i nova radna mesta za sve članice.

Pokrajinski sekretar za lokalnu samoupravu i međuopštinsku saradnju Tomislav Stantić, koji je predvodio delegaciju Vojvodine na godišnjoj Skupštini Regionalne saradnje DKMT održanoj danas u Segedinu, smatra ipak da, uprkos ekonomskoj krizi, postoji još uvek dobar duh i solidna ambicija partnera da se nastavi sa radom. Stantić je podržao stav mađarskih kolega da nije broj županija taj koji opredeljuje da li se jedan projekat dobro razvija, već je to proj programa koji se realizuju. Razvojnu šansu ovog regiona Stantić vidi u Dunavskoj strategiji, jer Dunav predstavlja ogroman evropski potencijal i sve tri države imaju sreću što mogu da ga koriste. Vojvodina, kako kaže, ima usvojen i Regionalni prostorni plan, kojim su precizno definisani svi privredni razvojni potencijali i istorijsko-kulturno nasleđe koje povezuje tri države

Stantić je ukazao na nekoliko projekata iz oblasti turizma i kulture koje su pogranični gradovi uspešno realizovali preko programa prekogranične saradnje i pozdravio ideje nekoliko županija da interesovanje evroregije usmeri i ka toj sferi. Na današnjoj sednici Vojvodina je od Mađarske preuzela predsedavanje DKMT regijom na godinu dana.

Dan otvorenih granica

Delegacija Pokrajine danas je prisustvovala i svečanosti obeležavanja Dana otvorenih granica na tromeđi Srbije, Mađarske i Rumunije. Ti susreti se održavaju 14 godinu zaredom na mestu gde je postavljen trostrani granični kamen "Triplex confinium" kao simbol potpisivanja sporazuma o razgraničenju tri države.

Na toj lokaciji i sutra će biti otvoren privremeni granični prelaz koji će ka Srbiji i Mađarskoj raditi od 9 do 17 časova, a prema Rumuniji od 10 do 18 sati. (D.B)

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija