DB znala da kako se finansira Karadžić

Služba državne bezbednosti Srbije bila je 1994. obaveštena o tvrdnjama da tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić dobija novac oduzet muslimanima prognanim iz Bijeljine.
Služba državne bezbednosti Srbije bila je 1994. obaveštena o tvrdnjama da tadašnji predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić dobija novac oduzet muslimanima prognanim iz Bijeljine. To proizlazi iz dokumenta upućenog aprila 1994. iz Banjaluke tadašnjem pomoćniku načelnika SDB Srbije Franku Simatoviću Frenkiju.

Taj dokument je na suđenju Karadžiću danas predočila tužilac Hildegard Erc-Reclaf. Po njenim rečima, tužilaštvo je taj dokument dobilo od vlasti Srbije 2007. godine. Tužilac je dopis ponudila kao dokaz za tvrdnju koju je juče izneo svedok Milorad Davidović da su Karadžić i Momčilo Krajišnik dobijali procenat od novca koji je "arkanovac" Đurković oduzimao od hiljada Muslimana koje je, sa svojim ljudima, proterao iz Bijeljine 1992-95. godine. U dopisu Simatoviću, potpisanom sa "Sigma", ta tvrdnja je ponovljena.

Iz dodatnog dokumenta, koji je u sudnici prikazala tužilac Erc-Reclaf, proizlazi da je to pseudonim grupe nezadovoljnih pripadnika SDB u Banjaluci koja je 1994. organizovala pobunu protiv Karadžićeve vlasti, optuživši je, između ostalog, i za profiterstvo. Karadžić koji se brani sam, negirao je da dokumenti imaju dokaznu vrednost, upravo stoga što su ih sačinili njegovi protivnici.

Odbrana se usprotivila da ta dokumenta budu uvrštena u spis, o čemu će sudije kasnije odlučiti.
  • ns

    02.07.2011 05:36
    bagra! sve na streljanje!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija