Manja podrška priključenju EU

Raspoloženje među građanima Srbije za ulazak u EU palo je ispod 50 odsto.

Podrška građana za ulazak u EU strmoglavo je pala od izbijanja krize na severu Kosova i dostigla je najniži nivo od demokratskih promena, pišu Novosti. Poslednja istraživanja, rađena početkom septembra, pokazuju da sada samo 46 odsto ispitanika podržava evropski put.

U junu, kada je Kancelarija za evropske integracija uradila prethodnu anketu, taj broj je iznosio 53 odsto. Vicepremijer Vlade zadužen za evropske integracije Božidar Đelić kaže da je podrška značajno opala tokom leta i da je za očekivati da se pad nastavi. "Približavamo se tački kada ćemo imati isti broj građana koji podržavaju ulazak u EU i onih koji se tome protive. Posebno upada u oči da je sada više od dve trećine pobornika naprednjaka, radikala i DSS protiv članstva", kaže Đelić.

Srpski zvaničnici nadaju se da će se zbog ovog i u Briselu upaliti alarm, jer nije dobro ni za nas ni za Evropu da se poništi sav napredak koji je postignut u prethodnoj deceniji. "Evropa, serijom poteza koje vuče na Kosovu od jula, kao da želi da izazove evroskepticizam u Srbiji. Najveća greška bila je pauza u dijalogu između Beograda i Prištine, do koje je došlo jer je posrednik EU u pregovorima Robert Kuper žurio na godišnji odmor. To je Priština iskoristila da zaoštri situaciju na severu", kaže Vladimir Todorić, član Spoljnopolitičkog saveta MSP.

  • Nemanja

    02.10.2011 05:17
    ma kakva EU...
    Vrlo retko ima onih koji se i dalje zalazu za tu propalu i stetnu pricu. Vlast ne sme da objavi prave podatke, a ovo su nafrizirane cifre. Nema ni trecine gradjana koji podrzavaju nastavak agonije i potlacenosti od strane euro banaka i njihove politike.

    O EU kao okupatoru na Kosmetu, da i ne govorimo.

    Pozdrav iz NS!
  • besmislice

    01.10.2011 19:09
    @ Vladan, @ Sale Fašista
    Ne znam za Vojvodinu al znam za svoju zgradu. Kod mene u zgradi ima 6 stanova i skoro svi se lepo družimo i situacija je sledeća 4 porodice su apsolutno protiv ulaska u EU a jedna je ZA. U šestom stanu su neki narkomani podstanari pa za njih ne znam al evo dajem ih vama Evrozaluđenicima pa nek bude 4:2.
    Tako je u mojoj zgradi na Podbari u Novom Sadu u Vojvodini u SRBIJI. Teško ćete vi fašisti separatistički zauzeti našu zgradu.
  • Марко Марић

    01.10.2011 19:04
    То важи и за Војводину
    Желим обавестити ову господу која каже "А ЗА ВОЈВОДИНУ" да су СВА ИСТРАЖИВАЊА УРАЂЕНА НА РЕПУБЛИЧКОМ НИВОУ а с тим се подразумева да су испитани и грађани у АП Војводини!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.