Gripa i zvanično u Srbiji

U Srbiji je zvanično potvrđeno prisustvo virusa gripa, ali je aktivnost virusa niska sa sporadičnim oboljevanjima.
U Srbiji je zvanično potvrđeno prisustvo virusa gripa, ali je aktivnost virusa niska sa sporadičnim oboljevanjima.

"U trećoj nedelji decembra Institut za virusologiju, vakcine i serume 'Torlak' potvrdio prisustvo virusa TIP A(H3) iz uzorka koji je stigao iz Požarevca iz Braničevskog okruga", rekla je nacionalna koordinatorka za grip u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović-Batut" dr Dragana Dimitrijević.

Nešto ranije Centar za virusologiju Instituta za javno zdravlje Vojvodine potvrdila je prisustvo virusa TIP B.

"Aktivnost virusa gripa je niska, tako da imamo samo sporadične slučajeve oboljevanja. Još nije kasno za vakcinaciju, jer je to najbolja zaštita od gripa", navela je Dragana Dimitrijević.

Prema njenim rečima, u prošloj sezoni najveći broj obolelih od gripa bio zaražen virusom A(H3), dok je godinu dana ranije glavni uzrok oboljevanja od gripa bio pandemijski virus A(H1).

"Do sada je u Beogradu prijavljeno 11 obolelih koji imaju simptome slične gripu. Protekle nedelje smo imali manje respiratornih infekcija, svega 13.192, dok ih je nedelju dana pre praznika bilo oko 18.000. Povratkom đaka u škole, možemo očekivati i epidemiju gripa. Ovih dana se pojavio u Evropi, tako da treba računati da kod nas stigne u narednih mesec dana", kaže dr Predrag Kona, epidemiolog u Gradskom zavodu za javno zdravlje.

Ove sezone je zabeležen rekordno nizak broj Beograđana vakcinisanih protiv sezonskog gripa. Ove zime je potrošeno najmanje doza u dve protekle decenije. Od 70.043 vakcine, koje su prosleđene domovima zdravlja i ostalim ustanovama, do sada je iskorišćeno svega 37.889.

Vakcinacija je najznačajnija preventivna mera koja se sprovodi. Ona stare i bolesne štiti ne samo od gripa, već i od komplikacije njihove osnovne bolesti. Zbog toga je važno da je prime hronični bolesnici, a ne samo da se oni nisu odazvali, već je opala vakcinisanost u svim kategorijama stanovništva", smatra dr Kon.

"Vreme potrebno za sticanje imuniteta je od dve do tri nedelje posle davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta je od šest meseci do godinu dana. Zbog toga je neophodna svake godine, kao i zbog variranja različitih virusa gripa koji mogu da se menjaju."

Jedan od razloga što Beograđani nerado zavrću rukav je afera sa vakcinama protiv gripa H1N1, zbog koje su mnogi izgubili poverenje u ovaj način zaštite.

Dr Kon napominje da vakcinacija protiv gripa treba da dostigne obuhvat od 75 odsto stanovništva starijeg od 65 godina i ona smanjuje hospitalizaciju starih od 25 do 29 odsto, kao i ukupnu smrtnost ove kategorije stanovništva tokom sezone gripa.

  • srdjan

    10.01.2013 06:56
    Ako ovom dr Konu još iko išta veruje, pa čak i kad govori istinu. Tužno....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.