Određen pritvor bivšim direktorima RBV

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za troje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine.

Specijalni sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana za troje bivših čelnika Razvojne banke Vojvodine (RBV) koji se sumnjiče da su oštetili tu banku za 2,5 milijarde dinara, potvrdio je tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević.

On je dodao da je Tužilaštvo donelo naredbu o sprovođenju istrage protiv Srđana Petrovića, Biljane Jovanović i Slobodana Bajina, a da im je sudija za prethodni postupak na predlog Tužilaštva odredio pritvor.

Oni su juče uhapšeni, a njihovo saslušanje u Tužilaštvu za organizovani kriminal završeno je tokom noći.

Radisavljević je rekao da je protiv njih, ali i Borovice, vlasnika i odgovornog lica u većem broju privatnih preduzeća sa sedištem u Rumi, Novom Sadu , Apatinu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu policija, istovremeno podnela krivičnu prijavu zbog sumnje da su kao odgovorna lica izvršili krivična dela zloupotrebe službenog položaja.

Objasnio je da im se na teret stavlja da su od jula 2009. do kraja novembra 2012. suprotno propisima i Zakonu o bankama i internim aktima razvojne banke, odobrili ukupno 28 kredita i 16 bankarskih garancija preduzećima pod kontrolom Borovice, a koja nisu ispunjavala uslove za odobravanje traženih plasmana.

Prema njegovim rečima, kredite i garancije su odobrili bez sačinjavanja kreditnih elaborata, pribavljanja potrebne dokumentacije, procene kreditnih rizika i izloženosti banke, kao i bez adekvatnih sredstava obezbeđenja.

Zbog blokade računa preduzeća i neodgovarajućih obezbeđenja, bankarske garancije koje su aktivirane nisu mogle biti naplaćene, a odobreni krediti nisu vraćeni banci, naveo je tužilac.

Ta banka, u saopštenju obaveštava da "nije pričinjena šteta, jer je izvršni postupak u toku, a ovlašćeni procenitelj u izvršnom postupku naplate kredita i izdatih garancija, pozitivno je procenio njihovu naplativost".

"Na nadležnim organima je da utvrde realne činjenice i eventualne propuste privedenih lica, a Banka će i dalje svakako nastojati da naplati ukupna potraživanja od ovih pravnih subjekata, kao i od svih drugih", navodi se u saopštenju "izdatom povodom informacija u medijima".

RBV navodi u saopštenju da grupa "Borovica", koju čini niz privrednih subjekata, ima obaveze po kreditima i izdatim garancijama kod Razvojne banke u iznosu od 2,9 milijardi dinara i da je "na ime ovih zaduženja Banka od klijenta naplatila 375 miliona dinara na ime kamate".

Tužilac je naveo da policija nastavlja da proverava poslovanje Razvojne banke Vojvodine i ukoliko bude utvrđeno da je bilo i drugih nezakonitosti, može se očekivati i proširenje ovog postupka.

Inače, Biljana Jovanović se nalazila na čelu RBV od jula 2010. do jula 2012. godine. Potom je oktobra prošle godine imenovana na mesto direktorke Garanijskog fonda Vojvodine, a nedavno je podnela ostavku na to mesto.

Od 2002. do 2005. godine bila je direktorka Fonda za razvoj Vojvodine, a potom zamenica direktora u tom Fondu do izbora na funkciju u Razvojnoj banci Vojvodine.

Srđan Petrović je nekadašnji prinudni upravnik Metals banke i bivši direktor Poslovnog prostora. Novembra 2010. je bio uhapšen je pod sumnjom da je učestvovao u pranju oko tri i po miliona evra od prodaje kokaina kriminalne grupe Darka Šarića.

Metals banka je, inače, u RBV preimenovana 17. maja 2010.

  • ZLATICA

    30.03.2013 16:52
    MOJ DJURA
    tu se i moj Djura omastio a kazu uhapsice ga tek kad prodje fudbalsko prvenstvo u junu. Ma ajde da i to vidimo, lazno slovo na papiru.
  • Autohton

    28.03.2013 13:30
    Pritvor je rec koja se svakodnevno cita na portalima dnevnih novina,a pare..milioni evra,niko nevraca nazad-feudalno'bahata'vremena!
  • Stedisa

    25.03.2013 22:58
    Kojim danom su posete?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.