Sever Kosova danas donosi odluku o primeni sporazuma

Ako prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ubedi građane da je dokument dobar za njih, biće doneta obavezujuća odluka o njegovoj primeni.
Ako prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić ubedi građane da je dokument dobar za njih, biće doneta obavezujuća odluka o njegovoj primeni.

Poseta Aleksandra Vučića severu Kosova biće prilika da se ukrste argumenti - Vučić treba da ubedi tamošnje Srbe da briselski sporazum obezbeđuje njihov opstanak na Kosovu i garantuje neku bolju budućnost za njih, a oni da iznesu razloge zbog kojih ovaj dokument smatraju pogubnim.

"Idem na Kosovo zato što sam siguran da na kraju ti ljudi razmišljaju o svojoj sudbini", kazao je Vučić, najavljujući nedeljnu posetu.

Navodeći argumente u prilog sporazumu, on je rekao da će prvi put sever Kosova i enklave imati ozbiljne strane investicije, najmanje dva velika projekta, a država Srbija će podstaći značajan broj porodičnih firmi koje budu osnovane, odnosno mali i srednji biznis.

"Istovremeno, albanske čizme neće biti na severu, a to je ono čega se najviše plaše. NATO je garant da na severu neće biti nikakvih drugih oružanih formacija, to smo u pisanoj formi dobili od Rasmusena", kazao je Vučić.

Vučić je u intervjuu Politici, uoči odlaska na sever KiM, rekao da će sa Srbima da razgovara o svakoj sitnici iz sporazuma, rekavši da represivnih mera neće biti i ako ne dođe do dogovora.

S druge strane, glavni argument Srba sa severa je da će ukoliko se primeni sporazum, oni živeti na nezavisnom Kosovu po albanskom ustavu i zakonima, a oni to ni po koju cenu ne žele. Oni smatraju da se briselskim dokumentom gase sve institucije države srbije, što je dovoljan argument da sporazumu kažu - ne.

"Vučić je dobrodošao na sever. On treba da objasni građanima zašto da prihvate sporazum. Ako u tome uspe, onda će odbornici četiri opštine doneti odluku da se sporazum primeni i to će biti obavezujuće za sve nas. U suprotnom, od implementacije neće biti ništa. Svakako, od njegove posete štete neće biti, a za korist ne znam", kaže za "Novosti" Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

On ističe da će to biti prilika da prvi potpredsednik Vlade čuje mišljenje Srba iz pokrajine i da odgovori na mnogobrojna životna pitanja. Ta pitanja tiču se državljanstva (da li će biti državljani Srbije ili Kosova), diploma, imovine...

Milović naglašava da narod sa severa ni po koju cenu ne želi sukobe sa svojom vladom, ali da narod oseća da bi implementacija briselskog sporazuma značila nestajanje Srba i severno i južno od Ibra.

"Kada je reč o sporazumu o implementaciji, očigledno je da Albanci neće da izađu izvan okvira svog ustava i zakona. Ako je neko mislio da će kroz imlementaciju dobiti nešto više, prevario se", poručuje Milović.

Da bi Vučićeva poseta mogla da bude od velike koristi smatra Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative sa severa.

"Narodu mnogo znači to što dolazi najuticajnija politička figura u Srbiji, i ta poseta i razgovor mogli bi da doprinesu da Srbi promene mišljenje o sporazumu", ocenjuje Ivanović.

A da li su jači Vučićevi argumenti koji idu u prilog prihvatanju sporazuma ili argumenti tamošnjih Srba koji mu se oštro protive?

"Naši argumenti su strah i nepoverenje", kaže Ivanović. "Oni jesu jaki, ali na njima se ne može graditi dugoročna strategija. Naš život na Kosovu određuju dve konstante - nepoverenje prema Albancima i međunarodnoj zajednici, i druga da ne možemo bez Srbije. Sada treba rešiti tu kontradikciju".

Ivanović ističe da Vučić mora da objasni šta je suština dogovora i koje su grancije za Srbe, da rastera strah da se Srbija izvlači sa Kosova, da ponudi garancije da Srbima neće biti ugrožena ekonomska egzistencija, odnosno da neće biti masovnih otpuštanja i da neće biti prekinuto finansiranje...

S druge strane, poslanik DSS Slobodan Samardžić uveren je da Vučić na Kosovo nosi pretnje, a ne argumente.

"On u pokrajinu ide da suoči Srbe sa sankcijama koje će uslediti ukoliko ne pristanu na dogovor. Gde god se okrenu, suočeni su sa pretnjama. Prete im Albanaci da će ih proterati i oteti im imovinu, preti im međunarodna zajednica da će ih ostaviti nezaštićene, a sada im preti sopstvena država da će ih ostaviti bez prinadležnosti. Tako su suočeni sa tri pretnje", kaže Samardžić.

Šef beogradskog tima za primenu sporazuma sa Prištinom Marko Đurić izjavio je da Srbija neće dozvoliti da ovaj dokument, zbog različitih interpretacija o sprovođenju, s vremenom postane nepovoljan i loš po interese srpskog naroda.

"Situacija je takva zato što dve strane zasada različito tumače suštinu nekih odredbi sporazuma", rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, prištinski tim je, za sada, veoma isključiv u svojim stavovima i viđenjima i tu nastaje jaz koji posrednici ne uspevaju da premoste.

  • 13.05.2013 11:39
    Severno Kosovo neka proglasi autonomiju/suverenost i neka traže prijem u Rusku Federaciju.
  • Carls Tejlor

    12.05.2013 12:06
    Priznati Kosovo kao nezavisnu republiku sto pre, dosta je Vojvodina ispastala zbog ovih dole sa duplim platama... Ne mogu vise da ih gledam.
  • Republikanac

    12.05.2013 08:27
    Ako nekakav nedefinisani sever kosova donosi odluke sta onda Vojvodina kao pokrajina sa svojom legitimnom vladom treba i moze da radi, a?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija