Praktična primena novog ZKP-a na nezadovoljavajućem nivou

Nakon 40 dana primene novog Zakonika o o krivičnom postupku (ZKP), koji je pored tužilačke istrage uveo brojne novine u naš sudski sistem, predstavnivci prakse ali i resornog ministarstva složni su da Zakonik za sada nije pokazao dobre rezultate i da bi ga nakon utvrđivanja manjkavosti trebalo izmeniti.
Nakon 40 dana primene novog Zakonika o o krivičnom postupku (ZKP), koji je pored tužilačke istrage uveo brojne novine u naš sudski sistem, predstavnivci prakse ali i resornog ministarstva složni su da Zakonik za sada nije pokazao dobre rezultate i da bi ga nakon utvrđivanja manjkavosti trebalo izmeniti.

Sporni ZKP usvojio je prethodni saziv Narodne skupštine, a njegova primena je počela 1. oktobra 2013. Iako su predstavnici nove Vlade u više navrata najavljivali da će se pre početka njegove primene brojne odredbe promeniti, do toga nije došlo.

Tužioci, u čije je ruke s novim zakonikom prešlo najviše posla, advokati kao pretstavnici odbrane optuženih, ali i Ministarstvo pravde i državne uprave saglasni su da moraju da se utvrde sve manjkavosti koje se javljaju u primeni ZKP-a i podhitno izmenama odredbi Zakonik prilagodi realnim potrebama srpskog pravosuđa.

Predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije Goran Ilić rekao je da je 40 dana od početka primene, suviše kratak period da bi se mogla dati konačna ocena o tome kako se tužioci snalaze sa primenom novog ZKP-a, ali da "neki glasovi sa terena ukazuju da postoje brojni problemi".

"Neki su vezani za sam zakonik, koji nije prilagođen našoj pravnoj tradiciji. Sa druge strane postoje problemi zbog nedovoljnog broja javnih tužilaca i zamenika i uopšte izvršilaca u javnim tuzilaštvima", rekao je Ilić.

Prema njegovim rečima, zakonik je nejasan i postoje veliki problemi u tumačenju pojedinih normi jer se u skoro svakoj situaciji postavlja pitanje dozvoljenosti pojedinih dokaza.

"Kako reče jedan sudija umesto da primenjujemo Zakonik mi ga tumačimo. Rešenja u Zakoniku su potpuno nepoznata našoj pravnoj tradiciji i sasvim je logično da postoje početna nesnalaženja i uopšte razumevanja stanja stvari", napomenuo je Ilić.

Predsednik tužilačkog udruženja je ukazao da, činjenica da su za 40 dana primene Zakonika, u Višem javnog tužilaštvu u Beogradu podignute samo dve optužnice, može da pokaže da nije najbolja situacija u pogledu primene novog ZKP-a.

On je međutim podsetio da je ovaj ZKP "nasleđena stvar", jer je njega pre nekoliko godina doneo prethodni saziv Narodne skupštine na predlog prethodne Vlade i istakao da bi sada trebalo brzo reagovati i ustanoviti koji su problemi praktične, a koji normativne prirode i raditi na njihovom otklanjanju.

Presednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević smatra da su i sudovi i tužilaštva potpuno nespremno dočekali 1. oktobar 2013. godine i početak primene novog ZKP-a, koji se od januara 2012. koristi u posebnim odeljenjima Višeg suda u Beogradu (Specijalni sud i Tužilaštvo za organizovani kriminal i Odeljenje i Tužilaštvo za ratne zločine).

"Početak primene ZKP-a bio je stresna situacija za sve učesnike u pravosuđu, i za tužioce i za sudije i za advokate, rekao je Đorđević.

On je istakao da je Advokatska komora predvidela tu situaciju i da je više od godinu dana širom Srbije organizuje obuku advokata za njegovu primenu. "U celoj Srbiji imamo 25 trenera koji na nedeljnom nivou organiziju edukacije za advokate", napomenuo je Đorđević.

On smatra da bi mnogo odredbi iz novog ZKP-a trebalo da se menja što je, kako je ukazao, regionalno iskustvo.

"Samo u Hrvatskoj je za godinu dana primene skoro 200 odredbi njihovog novog ZKP-a bilo izmenjeno", ukazao je Đorđević.

Kao osnovnu zamerku Zakoniku, Đorđević je naveo "nedostatak oruđa" koje i advokati, sudije i tužioci moraju da imaju - a to su pravila dokazivanja koja su neophodna "u konstelaciji adverzijalnog procesnog krivičnog zakona"."Mi to moramo da imamo da bi bili efikasniji, uspešniji i da ne bi bili na granici legaliteta", naglasio je Đorđević.

Pored ostalih zamerki advokat je naveo da u novom Zakoniku prava oštećenog gotovo da i ne postoje.

Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković takođe nije zadovoljan primenom Zakonika koji, kako je ocenio na pravosudnoj konferenciji u petak u "Aeroklubu", nailazi na velike prepreke i teška iskušenja.

Selaković je najavio da će ekspetska komisija od troje sudija i troje tužilaca, koju je oformio prošle sedmice, do 31. januara 2014. dati svoju stručnu ocenu o potrebama za izmenu ZKP-a.

  • 10.11.2013 18:10
    videla žaba...
    Anglosksonski sitem primenjen na Balkanu...još jedna u seriji brljotina nekritičkog preuzimanja svega i svačega po principu"videla žaba da se konj potkiva pa digla nogu"...
  • Gorusica

    10.11.2013 17:07
    Jos je i dobar ZKP ko ga je i sastavljao, naravno da su vukli vodu na svoju vodenicu, pa eto im sada neka ga oni tumace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.