Službe vojske upozoravale na štetnost ugovora sa arapskom firmom o zakupu zemljišta u Karađorđevu

Već dve godine, kompanija Al Ravafed (Al Rawafed), u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i manjinskom vlasništvu države Srbije, obrađuje 3,5 hiljada hektara državnih oranica a da javnosti nisu odstupne informacije o tome koliko je plaćen zakup.
Prema saznanjima portala "Insajder.net", Sektor za materijalne resurse Ministarstva odbrane dao je još krajem 2013. godine mišljenje da za Ministarstvo ne može biti prihvatljiva ponuda da "Al Ravafed" plaća nadoknadu u visini od 20 odsto ostvarenog godišnjeg profita na tom zemljištu. Uprkos tome, baš takav model plaćanja predviđen je krovnim ugovorom koji je 2014. sa arapskim partnerima sklopila Vlada Srbije.
 
Zbog nepostojanja garancija da će Vojnoj ustanovi Morović biti isplaćena adekvatna nadoknada za korišćenje njenih oranica u slučaju da arapsko-srpska kompanija "Al Ravafed" ne ostvari profit, stručne službe Ministarstva odbrane su iznele negativan stav o ovom predlogu raspodele dobiti.
 
O tome postoji zvanična dokumentacija koju je Ministarstvo odbrane odbilo da dostavi. Naime, Sektor za materijane resurse upozorio je da bi prema planiranom prihodu "Al Ravafeda", Vojska Srbije mogla da računa na nadoknadu od 20 odsto, odnosno 152 evra po hektaru godišnje. To je manje od 223 evra koliko je pogon Karađorđevo do tada prihodovao, manje od ponude "Al Dahre" koja je iznosila 263 evra i nedovoljno za finansiranje troškova pogona Karađorđevo koji su ostali u vlasništvu države.
 
Stručna služba Ministarstva ocenila je, prema saznanjima novinara "Insajdera", čak i da bi u slučaju da "Al Ravafed" ne ostvari planirani profit "prihod bio ravan nuli". Sektor za materijalne resurse protivio se i drugoj ponudi po kojoj bi Vojska dobijala fiksno 175 evra po hektaru plus 20 odsto od godišnjeg prihoda, što po istom principu može biti dodatnih 152 evra a može biti i nula, ako profita nema.
 
Prema javno dostupnom finansijskom izveštaju, u prvoj godini poslovanja kompanija Al Ravafed nije imala prihoda a 2015. Godinu je završila sa gubitkom u iznosu od 200 miliona dinara. 
 
Nije poznato kakvi su prinosi i da li su bilo kakvi prihodi ostvareni na zemljištu pogona Karađorđevo. Tako se ne zna ni da li je zbog loših poslovnih rezultata Al Ravafeda na gubitku i država Srbija, na šta su stručnjaci iz Minstarstvu odbrane od početka upozoravali.  
 
Podsetimo i na izjavu iz oktobra 2015. godine, nekadašnjeg ministra odbrane Bratislava Gašića koji je poručio da je VU Morović imala težak period, kao i da je prošla uzurpaciju od "strane nekih moćnih poljoprivrednih tajkuna". 
 
"Imala je i jedno neodgovorno rukovodstvo koje je vodilo VU Morović do 2014. godine. Želimo da sve naše farme ponovo budu vraćene", poručio je Gašić.
 
Podaci o nadoknadi koju plaća Al Ravafed strogo čuvana tajna
 
Nadležne institucije već mesecima odbijaju da odgovore na pitanja koliko je tačno novca arapsko-srpska kompanija "Al Ravafed Srbija" uplatila Vojnoj ustanovi Morović za korišćenje državnih oranica u Karađorđevu. Odgovori nisu stigli ni od Vlade Srbije, Ministarstva privrede, Uprave za trezor pri Ministarstvu finansija, Ministarstva odbrane, kao ni od vlasnika ove zemlje - Vojne ustanove Morović.
 
Ministar odbrane Zoran Đorđević je 23. januara pozvao na "strpljenje", rekavši da je on te podatke tražio pre mesec dana i da će biti objavljeni na sajtu Ministarstva čim ih dobije.
 
"Još mi nisu dali, ali pitaću ih... poslaću Vam kad otprilike očekujem od njih, a objavićemo na sajtu koliki su bili prihodi za 2015, a onda ćemo vrlo brzo da imamo, jer to će biti u stvari matematika i formula za 2016, ona će biti odmah", poručio je Đorđević.
 
Podaci ipak nisu objavljeni a Ministarstvo odbrane je uz obrazloženje da je reč o državnoj tajni u dva navrata odbilo da po zakonu o dostupnosti informacija od javnog značaja, odgovori na pitanje koliko "Al Ravafed" plaća državno zemljište koje obrađuje već dve godine.
 
Na takvo rešenje "Insajder" je uputio žalbu povereniku za dostupnost informacija od javnog značaja i taj postupak je u toku.
  • Stane

    27.02.2017 23:31
    ravopavst
    Danas sam na parkingu zakasnio da platm parking 4 minuta, inace smo parking mi gradjani izradili nasim sredstvima, dobio sam da platim dopatnu kartu 900 dinara, reklo bi se vrlo efikasna drzava, ali sud vodim 15 godina jer su mi mafijasi i lopovi uzurpirali kucu,vlada mi je ukrala od zaradjene penzije 14 000 dinara mesecno, nasi politicari takmice se ko ima firmiraniju odecu, bolji auto, bolju kucu, doduse diplomirali su posle par meseci "muka" na studijama, mada vecina ne zna ni sta je zavrsila ni gde im je fakultet. Tako je i sa ovim ugovorima sa Arapima, sve je pod tajnom, a kad jednog dana saznamo bice kasno. TO SE ZOVE RAVNOPRAVNOST GRADJANA.
  • berolina

    27.02.2017 08:21
    VOJSKA
    zasto je srbijanska vojska lose opremljena i placena, gladna, 'ladna, neodevena i pored tolike zemlje, koje ima u posedu!? ZASTO VOJSKA ne obradjuje sama SVOJE njive, sume, vocnjake, ribnjake, vinograde, brine se sama o svojim ergelama....pa to su i ranije radili i obezbedjivali sami sebi SOLIDNE PRIHODE I SAMOSNABDEVANJE!
    zar su danasnji politicari i generali toliko neozbiljni, neznalice, protuve i da RADE PROTIV NARODA ??? kome su odgovorni "ODGOVORNI" u tri p.m.punkt.
  • NS

    27.02.2017 07:52
    da poklonimo i zemlju
    Primili smo teroriste Alkaide, studiraju o našem trošku,pravimo im smeštaj o našem trošku,
    još da poklonimo zemlju. A nemamo za pomoć socijalno ugroženim, već odlaze u zatvor
    zbog karte, ili oduzimaju se stanovi zbog neplaćene struje.
    Nije čudo što smo na 4 mestu najgorih zemalja u Evropi, ali sigurnim koracima idemo
    ka 1 mestu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.