Subotica: Novo groblje na mestu sportskog centra?

Problem sa mestima za sahranjivanje na subotičkim grobljima prisutan je već duži niz godina, a rešenje ovog problema najčešće se pronalazi putem najnepopularnijih mera, a to su poništavanje parcela raka u kojima je sahrana obavljena pre više od 30 godina.
Problem sa mestima za sahranjivanje na subotičkim grobljima prisutan je već duži niz godina, a rešenje ovog problema najčešće se pronalazi putem najnepopularnijih mera, a to su poništavanje parcela raka u kojima je sahrana obavljena pre više od 30 godina.

Imajući u vidu da projekat Centralnog gradskog groblja, koje je trebalo da se izgradi u Malom Bajmoku, još nije zaživeo, u JKP "Pogrebno" saznajemo da postoji mogućnost da Subotica, na jednoj drugoj lokaciji dobije novo groblje.

Ukoliko lokalna samouprava, kao osnivač prihvati ponudu, novo groblje u Subotici moglo bi biti izgrađeno na mestu nekadašnjeg sportsko-rekreativnog objekta "AS&trade". U Subotici već duži niz godina nema mesta za sahranjivanje. Kapaciteti groblja popunjeni su u gradskom delu groblja Dudova šuma i u groblju u Aleksandrovu.

Nešto bolja situacija je na Senćanskom, u Kerskom i Bajskom groblju gde je do prostora za sahranjivanje došlo putem projekata Agencije za restituciju ili putem nepopularne mere poništavanja parcela raka u kojima su sahrane izvršene pre više od 30. godina, i za koje nisu uplaćivane godišnje naknade za grobno mesto.

Direktorica Pogrebnog Vesna Prćić, kaže da je ovo preduzeće, od vlasnika nekadašnjeg sportsko-rekreativnog centra "AS&trade" koji se nalazi iza Bajskog groblja, nedavno dobilo ponudu da kupi zemljište i privede ga nameni za projekat izgradnje groblja. Imajući u vidu komunalnu opremljenost i mogućnosti koje sam objekat već ima,

Vesna Prćić ističe da je lokacija izuzetno primamljiva, ali da konačnu odluku o tome treba da da lokalna samouprava, kao osnivač, kojoj je ponuda i prosleđena. Ukoliko bi ona bila prihvaćena, Subotica bi dobila prvo parkovsko groblje. Prostor bi bio uređen po uzoru na američka groblja u vidu parkova sa identičnim nadgrobnim obeležjima, a postojala bi mogućnost izgradnje i prvog kolumbarijuma za polaganje urni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.