Danas o pokrajinskom budžetu

Skupština Vojvodine razmatraće danas predlog budžeta za 2015. godinu, a sednica će biti obeležena i novim sukobom unutar vladajuće koalicije, odnosno najavama predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka da će tražiti smenu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.
Skupština Vojvodine razmatraće danas predlog budžeta za 2015. godinu, a sednica će biti obeležena i novim sukobom unutar vladajuće koalicije, odnosno najavama predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenada Čanka da će tražiti smenu predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora.

Pastor je na to odvratio da Savez vojvođanskih Mađara, čiji je predsednik, neće glasati za predloženi budžet, ako LSV predloži njegovu smenu.

Nenad Čanak je rekao da se taj zahtev sutra neće naći na dnevnom redu Skupštine Vojvodine iz proceduralnih razloga, ali je dodao da će LSV u najskorije vreme tražiti Pastorovu smenu, jer je u više navrata "izdao" vladajuću koaliciju.

Pored LSV i SVM, vladajuću koaliciju u Vojvodini čine i Demokratska stranka i nekoliko poslanika koji su isključeni iz Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića, nakon što su podržali rekonstrukciju vlade početkom novembra. SVM tada nije glasao za rekonstrukciju vlade, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo u DS-u i LSV-u. Nakon toga, Ištvan Pastor i predsednik DS-a Bojan Pajtić, koji je i vojvođanski premijer, postigli su dogovor o budžetu za 2015. godinu.

Kako je najavljeno, na dnevnom redu Skupštine Vojvodine biće 28 tačaka. Pokrajinska vlada predložila je da budžet Vojvodine za 2015. godinu iznosi 62,33 milijarde dinara. Predloženi budžet za 2015. godinu manji je za 2,3 milijarde dinara ili oko 3,6 odsto od budžeta u 2014. godini, što je, kako je objašnjeno, posledica značajnog smanjenja iznosa transfernih sredstava za plate zaposlenih u obrazovanju, zbog primene zakona o smanjenju zarada.

Izdvajanja koja su planirana ili kao direktna kapitalna ulaganja ili kao podrška opštinama i drugim institucijama u Vojvodini, prema ovom predlogu, treba da iznose više od 15 milijardi dinara.

U 2015. godini zaduženja pokrajinskog budžeta biće smanjena za više od 100 miliona dinara, a zaduživanje od 2,08 milijardi dinara je namenjeno za opremanje zdravstvenih instituta u Sremskoj Kamenici, dok je deficit u potpunosti pokriven iz ušteda, saopštila je prošle sedmice pokrajinska vlada.

Na dnevnom redu biće, između ostalog, i transformacija Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine u Upravu za kapitalna ulaganja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina