Otkriveno 1.500 novih vrsta u okeanima

Naučnici su identifikovali oko 1.500 novih vrsta u okeanima, među kojima su grbavi delfini i velika meduza.
Naučnici su identifikovali oko 1.500 novih vrsta u okeanima, među kojima su grbavi delfini i velika meduza.

Stručnjaci su nabrojali ukupno 228.450 morskih vrsta u svetu, od morskih trava do plavog kita, a procenjuju da je još nepoznato od pola do dva miliona višećelijskih organizama.

Jan Mes, kopredsednik Svetskog registra morskih vrsta, ističe da su morske dubine slabo istražene i da će mnoge od njih nestati pre nego što budu otkrivene, a razlozi su - klimatske promene i "kiseljenje" okeana.

Mes kaže da potraga za "plavom biotehnologijom" na dnu okeana oko vulkana može doprineti razvoju materijala otpornih na toplotu i otrove.

Tokom 2014. godine otkrivena je tačno 1.451 nova morska vrsta - četiri na dan.

Među njima su i australijski grbavi delfin, južnofrički škamp, kao i australijska ogromna i otrovna meduza bez krakova, dugačka oko pola metra. Otkako su projekti počeli 2008. godine, pronađeno je oko hiljadu novih vrsta ribe.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.