Forum za kulturu: Da li je uslužnim zanatlijama mesto u budućem Kreativnom distriktu

Na trećem Forumu za kulturu, a drugom u vezi sa preuređenjem takozvane Kineske četvrti u Kreativni omladinski distrikt, ponovo se najviše raspravljalo o tome da li je uslužnim zanatlijama mesto u distriktu.
Forum za kulturu: Da li je uslužnim zanatlijama mesto u budućem Kreativnom distriktu
Foto: 021.rs
Na raspravi koju organizuju Fondacija "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" i Grad Novi Sad čula su se brojna mišljenja. Jedni su se oštro protivili tome da zanatlije ostanu u svojim radionicima dok su drugi smatrali da je njima, kao delu industrijskog nasleđa i duha Kineske četvrti, mesto u budućem polisu.
 
Jedan od predloga bio je da one uslužne zanatlije koje su trenutno u Kineskoj četvrti ostanu tamo i nakon njene transformacije u Kreativni omladinski distrikt. Kako se moglo čuti na današnjem Forumu, takvim kriterijumom neko dobija prostor samo na osnovu stečenog prava.
 
Sreten Kovačević koji je nekada i sam imao prostor u Kineskoj četvrti usprotivio se ostanku uslužnih zanatlija u Kreativnom distriktu. Poručio je da duh Kineske četvrti nisu stvorile zanatlije, nego kultura onog trenutka kada su u ovaj deo grada ušli Route 66, Studentski kulturni centar, Kvoter, Firči i druga mesta gde su organizovana kulturna dešavanja.
 
"Vi bi trebalo da školujete mlade generacije koji bi bili stručnjaci za određeni deo kreativne industrije, koja generiše daleko više novca nego bilo koja proizvodnja. Kako ćete vi edukovati taj kadar ako klinac dolazi kod stolara koji nikad nije radio neku scenografiju? On neće biti edukovan na taj način da kreativno razmišlja, da crta 3D, da konkuriše i slično. On će vrlo brzo da se svede na to da napravi proizvod koji ima tržišnu vrednost. Budućnost funkcionisanja tog centra će biti ozbiljno ugrožena ako počnemo da ubacujemo nešto što nema veze sa tim", poručio je Kovačević.
 
Kao jedno rešenje koje je podržao Forum za kulturu jeste da oni uslužni zanati koji imaju dodira sa kulturnom delatnošću ostanu i u budućem prostoru. Ovakvom odlukom "vruć krompir" dobila je komisija koja će biti formirana, a koja će upravo definisati kriterijume na osnovu kojih će uslužne zanatlije moći da ostanu u ovom delu grada. 
 
Tu komisiju činiće predstavnici Gradske uprave za kulturu, Gradske uprave za imovinsko-pravne odnose, Fondacije 2021, OPENS, Radne grupe za infrastrukturne projekte, kao i po jedan predstavnik umetnika iz Kineske četvrti i zanatlija.
 
Na današnjoj sednici Forum je i izglasao da će poštovati Akcioni plan za primenu kreativne industrije Grada Novog Sada, o čemu nije bilo spora. U narednim Forumima raspravljaće se o načinu finansiranja, subvencionisanja i održivosti budućeg Kreativnog polisa.
 
Sledeći Forum za kulturu održaće se u sredu, 6. septembra u Arhivu Grada Novog Sada sa početkom u 12 časova.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - EPK 2021