Idealan posao u Srbiji u državnim agencijama i fondovima za regionalni razvoj

Umesto da se sve državne, pokrajinske i lokalne agencije, fondovi, zavodi, centri i druge ustanove i preduzeća ugase ili transformišu jer suštinski rade iste poslove, nove se samo otvaraju.
"Smanjenje broja poslanika, smanjenje ministarstava na 15, smanjenje broja agencija, zavoda, biroa i saveta sa 136 na manje od 50, ukidanje funkcija državnih sekretara. Time ćemo uštedeti ogroman novac, više od stotinu miliona evra i to je nešto što će da radi SNS sa svojim partnerima s kojima izlazi na izbore", izjavio je sadašnji premijer Srbije i predsednik SNS Aleksandar Vučić uoči izbora 2012. godine, kada je ova stranka nastupala kao opozicija. Godine su prošle, a juče je Pokrajinska vlada na čelu sa istom SNS osnovala novu agenciju.
 
Doduše, Razvojna agencija Vojvodine trebalo bi delimično da zameni Fond za podršku investicija u Vojvodini "Vojvodina investment Promotion VIP" (koji je odlukom Skupštine Vojvodine juče ugašen), kao i postojeću Agenciju za regionalni razvoj APV, koja nije bila akreditovana. Kako je do sada radila bez akreditacije, pitanje je za nadležne organe.
 
Razvojna agencija Vojvodine deo je predizbornog obećanja SNS za Vojvodinu, koje je Igor Mirović, kako kaže, sada i ispunio. Posao Razvojne agencije Vojvodine biće obezbeđivanje podsticaja u onim delovima koje Razvojna agencija Srbije ne može da pokrije.
 
"Očekujem konkretne rezultate već od druge polovine ove godine. Ideja je da podstičemo zapošljavanje, posebno u manje razvijenim sredinama. Ovo će biti sasvim nova kompanija. Imaće četiri segmenta. Jedan, veoma važan, biće vezan za strategijska istraživanja i za inovacije. Drugi, ne manje važan, biće vezan za saradnju sa Razvojnom agencijom Srbije, sa državnim i međunarodnim fondovima, u funkciji razvoja AP Vojvodine. Treći će biti vezan za saradnju sa lokalnim samoupravama i baziraće se na promociji potencijala. Četvrti će biti vezan za pripremu konkretnih podsticaja", naveo je Mirović.
 
Iako lepo zvuči sve navedeno, pitanje je čemu onda služi više od 13 agencija, fondova i centara u Vojvodini koje finansira Pokrajinska vlada, a pojedine i lokalne samouprave i država? Takođe, u Pokrajini postoje i Sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Sekretarijat za privredu i turizam, kao i Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, koji bi trebalo da se bave istim poslovima kojima će se baviti Razvojna agencija Vojvodine. Osim toga, bitno je napomenuti koliko su "male" po broju zaposlenih sve agencije u Vojvodini, a koje faktički ne beleže velike rezultate u oblastima kojima se bave, a zajedno broje zavidan broj zaposlenih.
 
Fondu "Evropski poslovi" APV dozvoljeno je sistematizacijom da ima najviše 26 zaposlenih. Osnovala ga je bivša pokrajinska vlast "radi praćenja, proučavanja i implementacije evropskih integracionih procesa i izgradnje i jačanja institucionalnih kapaciteta Autonomne Pokrajine Vojvodine, u cilju bržeg uključivanja Republike Srbije u glavne evropske političke i ekonomske tokove i ostvarivanja privredne, naučne, obrazovne i kulturne saradnje sa evropskim gradovima i regijama i njihovim institucijama".
 
Pod nadležnošću Pokrajine, Republike ili lokalne samouprave, postoji i Razvojni fond APV, kao i pomenuta Agencija za regionalni razvoj APV, Centar za privredno-tehnološki razvoj Vojvodine, Garancijski fond APV, Poslovni inkubator Novi Sad, Edukativni centar za obuku i razvoj u profesionalnim i radnim veštinama, Informativni centar za poslovnu standardizaciju i setifikaciju, kao i Privredna komora Vojvodine. Naročito je interesantno osnivanje Razvojne agencije Vojvodine, kada i Srem, Banat i Bačka imaju svoje regionalne razvojne agencije koje se pretežno bave privlačenjem investitora i regionalnom saradnjom.
 
Kada se saberu svi zaposleni u ovim agencijama, dolazi se do broja većeg od 200. Zato i ne čudi što je opozicija na jučerašnjoj sednici Skupštine Vojvodine apelovala da je osnivanje RAV-a samo produžetak prakse stranačkog zapošljavanja i nepostojanja svrhe svih tih radnih mesta, osim uzimanja novca iz budžeta koji pune građani.
 
Predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić kaže za 021 da se nadležnosti agencija i pojedinih sekretarijata u Vojvodini fakat preklapaju,  te da je suvišno da postoji toliko institucija koje se bave sličnim ili istim poslovima - a s malo rezultata. On pojašnjava da se ista praksa praktikuje od 2000. godine pa do danas kada je reč o metodama "uhlebljenja" partijskih poslušnika, a to je smeštanje u ovakve i slične organe. Ovog puta, kako kaže, stvar je još ozbiljnija jer funkciju skupštine RAV-a ima Pokrajinska vlada, što znači da će ona imenovati rukovodioce i kontrolisati ih samostalno, iako je logično da taj posao razmatraju svi poslanici u Skupštini Vojvodine.
 
"Sve što je formirano u Vojvodini, a ima prefiks 'razvojno' je neslavno završilo ili je bilo predmet kritike. Mislim, pre svega, na Razvojnu banku Vojvodine, jer je u nju na osnovu održavanja likvidnosti i dokapitalizacije uloženo više od milijardi dinara iz budžeta APV, a tri godine je već u stečaju. Razvojni fond Vojvodine je takođe bio meta kritike upravo zbog nerada i nezavidnih rezultata. Mi nemamo nameru da obesmišljavamo bilo čiji rad i trud, ali je nepobitna činjenica da je ono što rade razvojne agencije beznačajno i nisu opravdana sredstva koja su im data iz budžeta. Tu nikakve dileme nema", smatra Jakšić.
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović naveo je da će postojati četvorostepeni sistem kontrole rada RAV-a.
 
"Za razliku od dosadašnjeg stanja, RAV će promocijom potencijala i pripremom dokumentacije za podsticaje pokretati proceduru. Na razdelima nadležnih sekretarijata imaćemo otvoren konkurs za dodelu sredstava. Sekretarijati će na osnovu Zakona o ulaganjima i pripremljene procedure dodeljivati sredstva, koja će biti obezbeđena garancijom poslovne banke. Ceo proces će nadzirati skupština agencije, koju čini Pokrajinska vlada, a redovne godišnje izveštaje razmatraće Skupština AP Vojvodine. Ne postoji ništa transparentnije", smatra Mirović.
 
S druge strane, Đurađ Jakšić smatra da nikakva priprema terena i razgovori neće privući investitore u Vojvodinu, već će to učiniti pare.
 
"Niti je VIP fond mogao, niti će RAV moći da privuče investitore. Tužna stvarnost je da smo posle 5. oktobra 2000. godine, za vreme Dinkića, krenuli kao država da vodimo samoubilačku politiku, gde mi dajemo ogromne podsticaje za nova radna mesta, a kad jednom naviknete kompaniju da dobija podsticaje po otvorenom radnom mestu, njeni zahtevi će biti sve veći. Investitor neće doći ni zbog VIP fonda ni zbog RAV-a, već samo ako mu date direktno novac iz budžeta - to mu je dovoljno 'povoljna poslovna klima'", kaže Jakšić.
 
Podsetimo, u Srbiji teško ko može da izbroji koliko agencija i zavoda postoji, te to nije mogla ni bivša ministarka uprave Kori Udovički. Istina, krajem 2012. krenulo se sa postepenim ukidanjem državnih agencija, ali se nakon nekoliko odjednom stalo. Neprecizne informacije su da ima oko 200 agencija koje se finansiraju celokupno ili delom iz državne kase.
 
Ukinite agencije, vratite plate i penzije
 
Predsednik poslaničke grupe SRS Đurađ Jakšić predlaže vlasti da ukine sve agencije, jer bi uštede na godišnjem nivou bile ogromne, a posao ne bi trpeo.
 
"Računica je prosta - ukoliko ukinete više od 200 nepotrebnih agencija, ušteda je veća od 850 miliona evra godišnje. Država se ipak odlučila da protivustavno umanji penzije i plate građanima, čime se uštedi 600 miliona evra. Šta logika kaže - da li da ukinemo ono što je paralelna institucija i služi samo da zadovolji najuži mogući interes partijskih poslušnika ili treba smanjiti plate i penzije", pita se Jakšić.
 
Protiv osnivanja RAV bili su radikali, demokrate i ligaši, ukupno 27 poslanika. Više o ovoj temi čitajte OVDE.
  • Božur

    22.02.2017 23:47
    Idealan posao u Srbiji u držav
    Da nije agencija bila bi cela plata i penzija, još samo da to svi shvate i parazite za nezaslužene zarade uskrate.
  • Nenad

    22.02.2017 22:48
    foliranti sns
    Smanjili plate lekarima i profesorima,a udomili armiju lezilebovica.Imperativ treba da nam bude pravna drzava kad budemo glasali.Verujte frizideru,a ne televizoru.
  • Robert

    22.02.2017 21:09
    Preletačevići

    Nemanja Starović - Preletačević

    -Direktor "Razvojne" agencije Bačka

    -Član glavnog odbora SNS..
    -Predsednik NO Nacionalnog parka "Fruška gora"

    -Autorski ugovor na RTV...
    -honorarne emisije po televizijama po Vojvodini..

    A ono preletač u svim vlastima.

    Zato nikad više za SNS !!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.