Ponovo se pokreće konkurs za javno-privatno partnerstvo za "Stan"

Konkurs za javno-privatno partnerstvo za JKP "Stan" trebalo bi da bude raspisan u narednih deset dana, očekuje gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Ponovo se pokreće konkurs za javno-privatno partnerstvo za "Stan"
Foto: 021.rs
On je izjavio da gradsku upravu čeka finalizacija projekta javno-privatnog partnerstva, što je bitno za budžetsku stabilnost grada. 
 
Iako je pre godinu dana očekivao da se više ponuđača javi na isti konkurs, ovog puta očekivanja su nešto manja. Prema njegovim rečima, biće neizvesno da li će uopšte biti zainteresovanih na konkursu.
 
"Za ono što su me najviše napadali, a to je dimničarina, to može biti jedan od ključnih razloga da se neko javi na konkurs. Nemate vi tu šta veliko da nudite. Neko može da osnuje koliko hoće firmi koje se bave održavanjem stambenih zgrada i nemaju potrebe da ulaze, preuzimaju dugove prema zaposlenima, bankama, prema nedomaćinskom poslovanju koje je tamo funkcionisalo. Zatekao sam dug od milijardu dinara, sada je negde oko 700 miliona. Grad može to da izgura, ali onda bismo morali da se odreknemo i razvoja kanalizacione mreže, ulaganja u škole ili da se zadužimo, što za ovih pet godina nismo uradili", naveo je Vučević.
 
Konkursna dokumentacija za pokretanje izbora partnera, kako smo pisali, priprema se već mesecima. S obzirom na to da je pitanje da li će uopšte biti zainteresovanih, Vučević nije mogao ni da govori o tome ko je potencijalni privatnik koji će dobiti 70 odsto posrnulog "Stana".
 
Ovakav projekat bio je u planu i prošle godine, kada se kao potencijalni partner navodila litvanska kompanija "Civinity". Tada su postojale dileme u vezi sa tim šta će "Stan" uvesti u buduće preduzeće, kao i koje će usluge ovo komunalno preduzeće nastaviti da pruža, a za koje će istovremeno garantovati grad. 
 
Vučević je prošle godine naveo da je javno-privatno partnerstvo jedini izlaz za "Stan", "jer bi sve drugo vodilo u bankrotstvo i gašenje".
 
Sa tim nije bila saglasna i gradska opozicija. Oni su na sednici pred kraj 2016. osporavali to što će privatnik preko "Stana" dobiti pravo da naplaćuje spornu dimničarinu, da održava javnu rasvetu, kao i druge poslove koje ova firma sada obavlja kao javno preduzeće.
 
"Stan" se nalazi u višegodišnjem problemu. U nekoliko navrata su i sami saopštavali da otežano posluju, ali da opstanak preduzeća nije doveden u pitanju. Deo radnika je i tužio preduzeće zbog neisplaćenih plata, pa su na vrata "Stana" kucali i izvršitelji koji su popisivali imovinu kako bi se isplatile tužbe.
  • Profesor sa Limana

    03.07.2017 10:19
    Zadovoljan korisnik
    Imam sa njima korektno iskustvo,jedno pola godine smo raskinuli saradnju sa njima pre 4 god ali smo se vratili! Zasto?Zato sto su nam privatnici ispraznili racun,kad su pare odleprsale a ,problem se javio taj tj takav posao je mogao da uradi jkp Stan ! Dobri su popravili su se i imaju podrsku nas predsednika da ostanu nasi i da rade pod patronatom grada! Smatram da grad treba da im pomogne!
  • đokica

    01.07.2017 22:47
    PAZITE SAMO DA SE NEJAVI TAĆI
    Na konkurs,preko nekog Srbende! Kao za zidanje zgrada po NSu...
  • Tako lako

    01.07.2017 17:55
    Jeste
    Glas zaposlenih je milijardu posto u pravu.a sto doticni gradonacelnik ne preduzme nesto sa dobijenim tuzbama ili neka on licno to isplati kad zna da pljuje po stanu i majstorima i spominje dugove koje su stranke koje su tu vladale pa i ovi sada tirani nisu nista bolji vec rice i pricice toliko fabrika a haos koliko ljudi ostalo bez posla u tim firmama umesto da se bori za stan kao i svi gradjani ns ne on i ostali gradjani pljuju po ljudima iz te firme.SRAMOTA

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti